Social

CONSILIUL EUROPEI ATRAGE ATENŢIA LA PROBLEMELE GRAVE DIN INSTITUŢIILE PENITENCIARE DIN MOLDOVA

14 decembrie, 2018

Comitetul Consiliului European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) a publicat un raport în care atrage atenţia la problemele grave din instituţiile penitenciare din Moldova.

Potrivit agenției INFOTAG, raportul a fost publicat în urma vizitei efectuate de experții Comitetului în iunie 2018 cu scopul de a se documenta în privinţa acţiunilor întreprinse de autorități pentru a îmbunătăți condițiile de detenție și de a evalua situația persoanelor private de libertate.

La urma vizitei, experţii au constatat că tentativele de a asigura una dintre principalele cerințe, și anume siguranța deţinuţilor, au eșuat. Cazurile de violență între deținuți, amenințări și exploatare – toate acestea continuă să prevaleze în penitenciarele din Moldova, confirmând menţinerea sistemului ierarhic informal printre deținuți.

Una dintre concluziile misiunii, care provoacă îngrijorări extreme, spune că fenomenul relațiilor informale este o moștenire tristă a trecutului sovietic și continuă să evolueze în sistemul penitenciar al Moldovei moderne, devenind o formă de afaceri profitabilă. De asemenea, nu este clar dacă autoritățile înțeleg amploarea problemei și gravitatea consecințelor pe care le poate avea dezvoltarea acesteia nu numai asupra sistemului penitenciar, ci și asupra întregii societăți.

Comitetul își exprimă încrederea că existența unei astfel de ierarhii subminează posibilitatea deţinuţilor eliberați de a se integra în societate și creează premise pentru a reveni la închisoare.

Raportul subliniază că penitenciarele din Republica Moldova au nevoie urgentă de investiții majore pentru îmbunătățirea condițiilor fizice de detenție. De asemenea, se recomandă majorarea numărului de ofițeri de supraveghere în scopul prevenirii violenței și intimidării între deținuți, majorarea numărului de personal medical, îmbunătățirea condițiilor pentru acordarea serviciilor medicale, modificarea prevederilor normative ce vizează sancțiunile, disciplina și securitatea deținuților.

Principala concluzie a Comitetului este că „Moldova trebuie să pună capăt relaţiilor informale existente în sistemul penitenciar”.

Ministerul Justiţiei al RM afirmă că o parte din măsurile indicate de Comitet au fost deja implementate. În răspunsul prezentat în toamna curentă se menţionează că în unele penitenciare au fost inițiate lucrări de divizare a mai multor sectoare din încăperi mai mari în spații locative mai mici pentru evitarea supraaglomerării, iar reparațiile parțiale și cosmetice în anumite sectoare locative continuă. De asemenea, se întreprind eforturi în vederea identificării soluției optime pentru deficiențele privind serviciile medicale.

INFOTAG precizează: la 1 ianuarie 2018, în cele 18 instituții penitenciare din Moldova se aflau 7635 de persoane. Dintre acestea, 6294 sunt deţinuţi, iar 1341 persoane se aflau în arest preventiv.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.