Social

MINISTRUL DE INTERNE A PROMIS SĂ PREZINTE OPINIEI PUBLICE CELE DOUĂ AUTOSPECIALE TOMA, OFERITE DE TURCIA

17 decembrie, 2018

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a promis să prezinte jurnaliștilor și publicului două autospeciale TOMA destinate pentru dispersarea demonstranților. Potrivit agenției INFOTAG, despre acesta el a declarat în cadrul emisiunii „Vineri cu Anatolie Golea” de la postul de televiziune RTR-Moldova.

Potrivit lui, maşinile TOMA au fost aduse în Moldova în timpul vizitei președintelui Turciei, Recep Erdogan, cu o aeronavă militară specială.

„Aceste mașini sunt încă la etapa procedurii de vămuire. Când această procedură se va încheia și maşinile vor ajunge în dotarea poliției, le vom prezenta publicului și jurnaliștilor, astfel încât să nu existe niciun fel de interpretări”, a spus ministrul.

El a subliniat că echipamentele speciale sunt necesare pentru a asigura ordinea publică și siguranța cetățenilor.

„Acum, înainte de alegeri, toate chestiunile sunt politizate. Se spune că tehnica este necesară pentru a suprima protestele. În niciun caz! Acest lucru este necesar pentru ca poliția să își poată îndeplini funcția de a asigura ordinea publică. Mașinile vor fi necesare tuturor guvernelor, indiferent de culoarea politică, pentru a asigura ordinea și siguranța cetățenilor. Germania, SUA și alte țări au mașini similare. Vedem şi ce mijloace sunt folosite de jandarmii din Franța”, a spus Jizdan.

Potrivit lui, dacă la 7 aprilie 2009 ar fi existat astfel de mașini, iar polițiștii ar fi fost instruiți cum să acționeze, atunci „nu ar fi existat două clădiri distruse și multe victime”.

„Astăzi, toţi spun că protestatarii au fost bătuți în secțiile de poliție. A fost aşa ceva, ne pare rău, acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată. Dar nimeni nu spune că 300 de polițiști au fost bătuți în timpul demonstrațiilor, unii dintre ei au murit deja. Atunci poliția a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a preveni ce s-a întâmplat. Dar la acel moment aşa erau capabilităţile poliției și echipamentului tehnic”, a spus Jizdan.

El nu a fost de acord cu faptul că de Ziua Independenței RM, la 27 august, poliția a comis abuzuri împotriva protestatarilor la monumentul lui Ștefan cel Mare, după care centrul orașului a fost blocat.

„Acțiunile poliției și numărul polițiștilor au fost proporționale cu situația. Am avut atunci o mulțime de informații că se pregătesc acțiuni pentru a destabiliza situația din țară”, a spus ministrul.

După cum a informat anterior INFOTAG, în cadrul vizitei în Moldova, în octombrie, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a spus că a transmis poliţiei Moldovei două autospeciale TOMA, dotate cu tunuri de apă, conectate la un rezervor de până la 10 tone. Tehnica blindată, denumită „Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı” (TOMA), a fost construită special în Turcia pentru a dispersa protestele și alte manifestații de stradă. În traducere liberă, TOMA ar însemna „Instrument de intervenție în timpul incidentelor sociale”. Aceste vehicule au devenit cunoscute în întreaga lume în special în timpul protestelor din Piața Taksim din Istanbul, desfășurate în 2013. Atunci ele au fost folosite pentru a dispersa manifestațiile împotriva guvernării, la care au participat sute de mii de persoane. De asemenea, ele dispun de un rezervor de 60 de litri de gaze lacrimogene. Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc în prezent state precum Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.12.17 18:33 Foma
    Rusina ca in Moldova este asa ceva...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.