Social

PCRM CERE SĂ FIE VERIFICATĂ LEGITIMITATEA TRANSMITERII ÎN FAVOAREA „BB-DIALIZA” A DREPTULUI DE A PRESTA SERVICII DE DIALIZĂ

21 ianuarie, 2019

Fracțiunea parlamentară a comuniştilor „cere realizarea unui control al procedurii de inițiere, discutare și adoptare a hotărârii de guvern privind transmiterea în favoarea întreprinderii private „BB-Dializa” SRL a dreptului de a presta servicii de dializă, precum şi cere informaţii despre întreprindere, cui îi aparţine și de ce a fost nevoie scoaterea mijloacelor bugetare din țară”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menționează într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.

Comuniștii sunt indignaţi de faptul că, la propunerea ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, Guvernul RM a oferit dreptul exclusiv întreprinderii private „BB-dializa” SRL, care aparţine companiei cipriote „BB-Hamodialyse Limited”, de a presta servicii de dializă pe o perioadă de până la 25 de ani şi a dispus Companiei Naționale de Asigurări în Medicină „să asigure ca serviciile de dializă în regim ambulatoriu pentru pacienții admiși în sistemul public de asigurări de sănătate să fie plătite numai în cadrul acestui proiect de parteneriat public-privat”.

Către „BB-Dializa” au fost transmise şi centrele care prestează servicii de dializă în instituțiile de sănătate publică, dar și spațiile pe care le administrează. În același timp, Guvernul a introdus un moratoriu la inițierea altor proiecte de parteneriat public-privat în domeniul serviciilor de dializă pe durata contractului.

PCRM a remarcat graba cu care Guvernul a adoptat hotărârea fără expertiza prealabilă a CNA, iar documentul a intrat în vigoare nouă zile mai târziu.

„Secretul unei astfel de grabe este simplu: serviciile de dializă reprezintă o piață destul de importantă, iar numărul și costul acestora sunt în creștere: în anii 2015-2017, alocările anuale din fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală pentru acoperirea cheltuielilor de furnizare a serviciilor de dializă au crescut cu 80%: de la 69,7 mil. lei până la 125,4 mil. lei”, au spus comuniștii.

Potrivit acestora, odată cu apariția „BB-Dializa”, „calitatea serviciilor de dializă în regim ambulatoriu pentru pacienți nu se va schimba: acestea vor fi furnizate cu același echipament, în aceleași instituții medicale și în aceeași țară. Se va schimba doar beneficiarul mijloacelor pentru servicii – sute de milioane de lei din bugetul de stat vor merge în Cipru, unde sunt concentrate un număr mare de companii off-shore, care, de obicei, ascund venituri necinstite”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.10.16 14:39 Inga
    Deja au facut control si nu au gasit nimic nelegal. Totul este transparent si in conformitate cu legislatia. Invidia partidului nu are limite.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.