Social

AUTORITĂȚILE MOLDOVENEȘTI AU SOLICITAT FEDERAȚIEI RUSE ACCESUL LA CETĂȚENII MOLDOVENI ELIBERAȚI DIN CAPTIVITATE

12 februarie, 2019

Autoritățile moldovenești au solicitat Federației Ruse să se întâlnească la Moscova cu piloţii moldoveni eliberați din captivitate în Afganistan. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta anunţă marți serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al RM.

„Autoritățile moldovenești au solicitat organelor competente ale Federației Ruse asigurarea accesului delegației Republicii Moldova, în cursul zilei de astăzi, la cei doi cetăţeni ai RM eliberați din prizonierat în Afganistan”, menţionează serviciul de presă al MAEIE.

Potrivit comunicatului, delegația este formată din secretarul general de stat al MAEIE, Mihail Căpățînă, și medicul șef al spitalului Cancelariei de Stat, Evgheni Vasiliev. Aceştia au plecat de luni în orașul Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni Lionel Buruiană (a.n. 1982) și Mihai Crihana (a.n. 1965), precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe 24 noiembrie 2015, un elicopter MI-8 al companiei moldovenești „Valan International Cargo Charter”, care participa la o operațiune umanitară în Afganistan, sub egida ONU, a fost doborât de către talibani. Trei persoane au decedat în timpul atacului, iar 18 au fost luaţi prizonieri. Când avionul s-a prăbușit, pilotul Oleg Groza a murit. Trupul său a fost adus la Chişinău, fiind înmormântat în decembrie 2015. Alţi doi piloţi – Mihail Crihan și Lionel Buruiană – au fost ţinuţi în captivitatea talibanilor aproape trei ani şi jumătate.

Despre eliberarea lor cu ajutorul conducerii Rusiei a anunţat luni dimineaţă, în cadrul unui briefing, Preşedintele Igor Dodon. El a mai declarat că piloţii moldoveni se află sub supravegherea medicilor ruşi. Dodon a subliniat că la sfârșitul săptămânii sau săptămâna viitoare va pleca la Moscova pentru a-i aduce personal pe piloții eliberați la Chișinău.

În același timp, președintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a acuzat pe Igor Dodon de faptul că, prin eforturile sale, a ţinut artificial piloții moldoveni în captivitate, căci aceştia puteau fi returnaţi acasă cu câteva luni în urmă. Speakerul a spus că Președintele vrea să obțină dividende politice din această situație înainte de alegerile parlamentare.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.02.13 11:11 Violetta
    Pur si simlu nu este frumos si omenesc ce fac Dodon, Candu si altii cu acest oameni saraci!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.