Social

REPREZENTANŢII GUVERNULUI MOLDOVEI DEOCAMDATĂ NU AU PRIMIT ACCES LA PILOŢII MOLDOVENI AFLAŢI LA MOSCOVA

13 februarie, 2019

Reprezentanţii Guvernului Moldovei deocamdată nu au primit acces la piloţii moldoveni eliberaţi din captivitate în Afganistan, aflaţi acum la Moscova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE).

Potrivit comunicatului, la indicaţia ministerului, luni seara la Moscova au plecat secretarul general de stat al MAEIE, Mihail Căpățînă, și medicul șef al spitalului Cancelariei de Stat, Evgheni Vasiliev. După ce s-a aflat că piloţii eliberaţi Lionel Buruiană și Mihai Crihana au fost aduşi în capitala rusă, reprezentanţii Guvernului au vrut să le acorde asistența şi să efectueze procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova.

„Delegația Republicii Moldova nu au obținut deocamdată de la autoritățile ruse nici accesul la ei, nici informația privind locul unde sunt plasați. Singurele detalii obținute de către reprezentanții MAEIE în discuțiile avute cu câțiva oficiali de la Moscova sunt că cei doi cetățenii moldoveni nu ar fi în custodia Guvernului Federației Ruse, dar în cea a unei organizații non-guvernamentale”, se arată în comunicatul MAEIE.

Potrivit comunicatului, oficialii moldoveni continuă să depună eforturi pentru a se întâlni cu cetățenii eliberați din prizonierat și a demara procedurile necesare aducerii de urgenta a acestora în Republica Moldova.

„În aceste sens s-a luat legătura cu organizația indicată de către autoritățile ruse și membrii delegației sunt în așteptarea permisiunii de a ajunge la cetățenii noștri. Au fost făcute toate pregătirile logistice pentru ca aceștia să poată fi aduși acasă în orice moment. Imediat ce se va permite accesul la cetățenii moldoveni, medicul din delegaţia moldovenească va evalua starea de sănătate a acestora și va acorda asistența necesară pentru ca ei să ajungă în cele mai bune condiții acasă”, se menţionează în comunicat.

În acelaşi timp, piloţii moldoveni au oferit un scurt interviu pentru postul de televiziune rusesc NTV-Moldova.

„Acum, Slavă Domnului, suntem mai bine. Ne tratăm, am dat analize. Încercăm să ne revenim psihologic și fizic, încercăm să uităm chinul și frica. Vrem să intrăm într-un regim normal și să începem să trăim din nou. Acum, suntem liberi şi mulţumim tuturor celor care s-au implicat: Președintelui Moldovei, Igor Dodon, conducerii FR, domnului Ceaika (Igor Ceaika, copreședintele organizației „Delovaia Rossia” – „I.”). Fără aceşti oameni, noi nu am fi fosta aici acum”, a spus Lionel Buruiană.

În ajun, Preşedintele Igor Dodon a vorbit despre piloţii eliberaţi cu ambasadorii ţărilor străine acreditaţi la Chişinău.

„În calitate de șef de stat, mă bucur foarte mult că această istorie s-a încheiat cu succes. Am menționat că piloții au dreptul să decidă singuri când și unde vor merge după finalizarea cursului de reabilitare”, a scris Dodon pe reţelele sociale.

Se pare că organizația neguvernamentală sub tutela căreia se află piloții eliberați este „Delovaia Rossia”. Luni, în cadrul unui briefing la care a anunțat despre eliberarea piloților, Președintele Igor Dodon a menționat şi rolul special al copreședintelui organizaţiei ruse, Igor Ceaika, în procesul de eliberare. Anterior, Ceaika a vizitat în repetate rânduri Chișinăul și Tiraspolul, a discutat posibilitatea creării unei ferme de criptovalută la Tiraspol.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.