Social

AMBASADA MOLDOVEI ÎN SUA CONFIRMĂ CĂ DOUĂ TREIMI DIN SECŢIILE DE VOTARE VOR FI DESCHISE ÎN CADRUL BISERICILOR BAPTISTE

14 februarie, 2019

Ambasada Moldovei în SUA a confirmat că două treimi din secţiile de votare vor fi deschise în cadrul bisericilor baptiste. Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un comunicat al Ambasadei se menţionează că această decizie a fost luată din considerente financiare.

„Motivul pentru care 8 din cele 12 secţii de votare la alegerile parlamentare vor fi deschise în incinta unor spații cu destinație religioasă, constă în faptul că, de cele mai dese ori, comunitățile bisericești din SUA dispun de spații ce corespund criteriilor necesare pentru buna desfășurare a procesului electoral, precum și sunt dispuse să ofere aceste spații cu titlu gratuit”, se arată în comunicat.

Potrivit explicaţiilor oferite de Ambasadă, numărul și amplasarea secțiilor de vot a fost stabilită reieșind din prezența la vot în scrutinele anterioare, baza de date a serviciului consular, înregistrarea prealabilă electorală organizată de CEC, precum și din posibilitățile de acoperire a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM.

În acelaşi timp, Ambasada susţine că „a fost informată de mai multe tentative de hărțuire a membrilor diasporei și gestionarilor sediilor identificate în prezent”.

„Aceste acţiuni pot duce la periclitarea procesului de bună organizare și desfășurare a scrutinului electoral și provoacă riscul de limitare a posibilităților de exercitare a dreptului la vot al cetățeanului RM”, se spune în comunicatul Ambasadei Moldovei în SUA.

Anterior, în presă a apărut o investigație privind procedura de deschidere a secțiilor de votare în SUA. Jurnaliștii au ajuns la concluzia că autoritățile moldovenești au făcut totul pentru ca alegerile în circumscripţia nr. 51 (SUA și Canada) să fie câștigate de actualul vicepreședinte al Parlamentului, Valeriu Ghileţchi. În special, 8 dintre cele 12 secţii de votare din SUA vor fi deschise în incinta bisericilor baptiste. Ghileţchi este renumit ca pastor baptist, în anii 2011-2009 a condus biserica baptistă din Moldova. El a respins informația precum că secțiile de votare sunt deschise în cadrul bisericilor baptiste în SUA, dar misiunea diplomatică a Moldovei a decis să clarifice motivele acestei decizii, confirmând astfel informațiile apărute în presă.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.02.14 11:58 Istvan
    Tot sa face in asa mod ca dl Ghiletchi sa chistiga...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.