Social

ACTIVIŞTII CIVICI CONSIDERĂ CĂ FEMEILE CANDIDATE AU UN ACCES LIMITAT LA TELEVIZIUNE

15 februarie, 2019

Femeile care se candidează la alegerile parlamentare din 24 februarie primesc mai puțin timp de antenă la posturile de televiziune din Moldova decât bărbaţii. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menționează într-un raport de monitorizare a 10 canale TV în timpul campaniei electorale, pregătit de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Potrivit reprezentantei Centrului, Alina Andronache, deși ponderea femeilor candidate pe listele de partid a crescut în comparație cu alegerile parlamentare anterioare, șansele acestora de a ajunge în parlament nu au crescut din cauza locurilor din lista electorală și lipsei unei susţineri media suficiente.

„Rolul mass-media nu este numai de a informa populația, ci și de a educa, în special, cu scopul de a schimba percepția asupra rolului femeii în societate și în familie. Femeile participă mai puţin la dezbateri, iar dacă totuşi participă, atunci doar în roluri secundare. În buletinele de ştiri, informaţiile despre femeile candidate sunt în mare parte pozitive, dar acestea se bazează pe stereotipuri. Femeile candidate sunt analizate din punct de vedere al situaţiei familiale, activităţii și numărului de copii”, a menționat ea.

Potrivit raportului, numai în 18,5% din cazuri femeia este protagonista știrilor, iar în 27,2% are rol secundar. Cea mai mare prezență a femeilor în știri este la Canal 3 (21%), Publika TV și Canal 2 (câte 20%), iar cea mai mică este la N4 (9%), PRO TV (15%) și Prime (16%). O situație similară se atestă şi în talk-show-uri, unde în 80% din cazuri protagonişti sunt bărbații.

Autorii au remarcat că, cu cât este mai mare ratingul canalului, cu atât mai puține femei participă la dezbateri. Chiar și în cazurile în care femeile sunt invitate să participe la dezbateri, timpul emisiunii rareori este în prime-time. În ceea ce privește spoturile electorale, la prima vedere se observă o anumită egalitate, dar spoturile cu femeile candidate sunt mai des rulate pe timpul nopții, când audiența este foarte mică.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.02.15 12:33 Galina
    Socot, ca asta nue este cea mai actuala problema pentru Moldova acum. ACUM noi toti trebue sa votam pentru ACUM...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.