Social

ÎN 2018, NUMĂRUL TURIŞTILOR STRĂINI CARE AU VIZITAT MOLDOVA ESTE CU 1,6 MIL. MAI MIC DECÂT AL MOLDOVENILOR PLECAŢI

18 februarie, 2019

În anul 2018, la punctele de traversare a frontierei de stat au fost înregistrate 4,3 mil. de sosiri ale cetăţenilor străini în Moldova, ceea ce este cu 11,7% mai mult decât în anul precedent.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la datele Biroului Naţional de Statistică, cele mai multe sosiri au fost efectuate de cetăţenii României (58,2%), Ucrainei (24,7%), Rusiei (7,4%), Bulgariei (1,8%) şi Italiei (1,1%).

Majoritatea cetăţenilor străini au traversat frontiera de stat cu automobilul – 81,6%. Cu transportul aerian au sosit 16,8%, iar cu transportul feroviar – 1,5%.

Numărul plecărilor cetăţenilor moldoveni peste hotare, înregistrate la punctele de traversare a frontierei de stat, s-a majorat cu 2,8%, ajungând la 5,9 mil. Moldovenii, de asemenea, în mare parte au preferat călătoriile cu transportul auto – 81,7% din numărul total de plecări.

Biroul menţionează că aceste date sunt aproximative, deoarece Poliţia de Frontieră, care înregistrează sosirile şi plecările, nu face diferenţă între cei care traversează frontiera o dată şi cei care fac acest lucru în mod regulat din cauza serviciului (de exemplu, şoferii de autobuze) sau a studiilor. Nu sunt luaţi în calcul nici locuitorii raioanelor de frontieră, care deseori merg în statul vecin pentru o zi, de exemplu, pentru a vinde produsele agricole din propria gospodărie sau merg la cumpărături şi revin în ţară în aceeaşi zi. Totodată, mulţi locuitori ai Moldovei care deţin cetăţenia României sau a altui stat UE preferă să plece peste hotare cu paşaportul ţării respective.

Unii experţi consideră că ar fi interesante şi datele referitoare la câţi cetăţeni străini sosiţi în ţară au plecat înapoi, precum şi câţi cetăţeni ai RM plecaţi au revenit în patrie. Însă o asemenea statistică nu se înregistrează, iar datele despre cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare sunt relative.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.