maib_esspreso

Social

MOLDOVA ÎŞI MENŢINE POZIŢIA ÎN CLASAMENTUL „INDICELE GLOBAL AL SUPREMAŢIEI LEGII”

05 martie, 2019
<mt_str50>

Ca şi anul trecut, Republica Moldova ocupă locul 83 din 126 de țări în clasamentul „Indicele Supremației Legii 2019”, realizat de experţii organizaţiei internaţionale „World Justice”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, fiecare țară a fost evaluată după opt factori cheie ce țin de respectarea legislației, printre care: limitarea atribuțiilor instituțiilor guvernamentale, nivelul corupției, transparența instituțiilor de stat, protecția drepturilor fundamentale, ordine și securitate, respectarea legilor, eficienţa justiției civile şi a celei penale.

La capitolul „corupţie”, Moldova a obţinut cel mai mic scor, situându-se pe locul 109, între Ucraina şi Liberia. La capitolul „limitarea atribuțiilor instituțiilor guvernamentale”, RM a ocupat locul 99, între Afganistan și Kazahstan. În ceea ce privește „drepturile fundamentale”, situația este puțin mai bună – Moldova se află pe locul 71, între Sri Lanka și Mali.

În clasamentul final, Moldova a obținut 0,49 puncte (0 – cel mai mic scor și 1 – cel mai mare), situându-se între China și Salvador. Ucraina se află pe locul 77, România – pe 31, Rusia – pe 88.

Clasamentul este condus de Danemarca, Norvegia și Finlanda. La coadă se află Congo, Cambodgia și Venezuela.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.