Social

PREMIERUL A RECOMANDAT CONDUCERII AŞM SĂ SE CONCENTREZE NEMIJLOCIT PE ŞTIINŢĂ

05 aprilie, 2019

Reforma cercetării și inovării a scutit conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) de necesitatea de a se ocupa de întreținerea clădirilor instituțiilor și de distribuirea banilor destinați cercetării, iar acum aceasta se poate concentra nemijlocit pe știință. o declaraţie în acest sens a făcut premierul Pavel Filip la întrevederea din ajun cu conducerea AȘM și un grup de savanți.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Guvernului, principalele teme de discuție au fost implementarea reformei în domeniile cercetării și inovării și următorii pași în această direcție.

Pavel Filip a menționat că „reforma era necesară pentru a pune accent pe performanță și calitate, iar AȘM devine consultantul strategic al Guvernului în domeniile cercetării și inovării”.

Premierul a precizat că nu lipsa banilor a fost și este cea mai mare problemă, ci faptul cum sunt gestionați acești bani.

„Dacă facem ordine în domeniile cercetării și inovării, putem nu doar să supraviețuim, dar și să ne dezvoltăm. Prin reformele promovate dorim salvarea și renașterea Academiei, astfel încât să ne mândrim cu știința națională”, a subliniat el.

În cadrul discuțiilor, a fost accentuată importanța asigurării dezvoltării armonioase atât a științei fundamentale, cât și a celei aplicative. Totodată, a fost evidențiată necesitatea intensificării colaborării dintre AȘM, universități și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

În timpul apropiat, AȘM va prezenta un raport privind starea sistemului național de cercetare și inovare și va consulta ministerul în definitivarea Programului Național în domeniile cercetării și novării în următorii patru ani, în conformitate cu dezvoltarea strategică a țării. În acest document vor fi stabilite prioritățile, în baza cărora vor fi finanțate proiectele propuse de echipele de cercetători.

După cum a informat anterior INFOTAG, n urma reformei propuse de autorităţi, Academia de Științe a Moldovei a rămas fără o serie de atribuții, întrucât unele entități au trecut în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Fondurile destinate cercetării nu mai sunt administrate de Academie, ci de o nouă structură, Agenția pentru Cercetare și Dezvoltare, care este subordonată Guvernului.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.04.05 15:07 Grigore
    Poate dl Ciocan sa fie urmatorul prim-ministru?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.