Social

CC A DECLARAT CONSTITUŢIONALĂ INTERDICŢIA DE A COMERCIALIZA ŢIGĂRI ÎN APROPIEREA INSTITUȚIILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT ŞI A CELOR MEDICO-SANITARE

08 aprilie, 2019

Curtea Constituțională a Moldovei (CC) a recunoscut constituțional articolul 25 din Legea privind controlul tutunului, ce vizează interdicția comercializării țigărilor în chioşcurile din apropierea instituțiilor de învățământ şi a celor medico-sanitare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Curtea a respins luni sesizarea depusă de către fostul deputat al Partidului Popular European din Moldova, Simion Grișciuc, care consideră că această articolul din lege contravine principiului concurenţei loiale şi oferă avantaje magazinelor mari.

Curtea şi-a argumentat decizia prin faptul că nivelul accesibilității unităților comerciale provizorii, a căror suprafață comercială este mai mică de 20 metri pătrați, este mai mare decât în cazul unităților comerciale staționare. Acest fapt le asigură un volum mai mare de vânzări de produse din tutun. Astfel, având în vedere faptul că produsele din tutun reprezintă un produs principal pentru unitățile comerciale mici, unitățile respective pot fi considerate cea mai populară sursă pentru procurarea produselor din tutun în rândul grupurilor protejate.

La luarea deciziei, membrii Curții Constituționale au luat în considerare că unitățile comerciale staţionare sunt în măsură să respecte mai riguros interdicția de a comercializa produse din tutun către minori (prin intermediul camerelor video) și a considerat că tratamentul diferențiat existent în acest caz este justificat. Mai mult chiar, unitățile comerciale au avut la dispoziție o perioadă suficientă (de patru ani) pentru a se adapta la noile condiții impuse de legislator (de la 1 ianuarie 2019).

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.