Social

​ACADEMICIANUL ION TIGHINEANU A FOST ALES PREȘEDINTE AL ACADEMIEI DE ȘTIINȚE A MOLDOVEI

10 aprilie, 2019

Noul președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AŞM) a fost ales doctorul în ştiinţe fizico-matematice, academicianul Ion Tighineanu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, fizicianul în vârstă de 64 de ani a fost singurul candidat pentru această funcție, devenită vacantă după demisia lui Gheorghe Duca în noiembrie 2018.

Invitat la şedinţă, fostul ambasador al Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, a menționat că „în această sală, timp de opt ani a avut onoarea să reprezinte nu numai Ucraina, ci și știința acestei ţări”.

„În această perioadă am înființat Centrul de cercetări demografice, care funcționează și astăzi. Din păcate, atât în Ucraina, cât și în Moldova, situația demografică nu este una strălucită: migrația populației este înaltă, rata natalității scade și așa mai departe. Sper că cercetările noastre vor fi luate în considerare de guvernele țărilor noastre. Anul trecut, vorbind în această sală despre problemele demografice, am fost onorat să devin membru al Academiei de Științe Medicale din Moldova”, a spus fostul diplomat, care şi-a îndemnat colegii „să intensifice eforturile de consolidare a cercurilor științifice ale statelor vecine”.

După ce a fost ales președinte al AȘM, Tighineanu a comunicat reprezentanților mass-media că „a primit vot de încredere din partea colegilor în domeniul științei și artei și promite să nu înşele aşteptările lor”.

„Vom colabora cu societatea civilă. Principalul lucru care fundamental pentru mine este îmbunătățirea calității cercetărilor științifice, a valorii acestora. Sunt un optimist și încrezător că vom reuși să obținem multe împreună cu partenerii noștri de știință”, a spus el.

Ion Tighineanu s-a născut în 1955 în satul Sofia, raionul Drochia. În 1972 și-a început studiile la Institutul Politehnic din Chișinău, iar în 1978 a absolvit Institutul de inginerie din Moscova. În 1981 a devenit doctor habilitat în științe fizico-matematice în cadrul Institutului de Fizică „Lebedev” al Academiei de Științe din fosta URSS.

El este specialist în domeniul nanoelectronicii și nanotehnologiilor, director al Centrului Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor din cadrul Universităţii Tehnice din Moldova, ales în anul 2004 vicepreședinte al AŞM.

După cum a informat anterior INFOTAG, funcţia de preşedinte al AŞM a devenit vacantă după ce Gheorghe Duca s-a retras de la conducerea instituției, invocând „motive de sănătate”. Pe numele lui şi al soţiei sale este deschis un dosar penal în care sunt acuzaţi de exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, cu cauzarea unor pagube în proporţii deosebit de mari.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.04.10 18:16 Vlad
    Victoria fara ferecire...
  2. 2019.04.10 18:20 Galina
    Fara concurentie nu este frumos...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.