Social

UCRAINA VA SISTA LUCRĂRILE DE CONSTRUCŢIE A HIDROCENTRALELOR PE RÂUL NISTRU PÂNĂ LA EFECTUAREA UNEI EXPERTIZE

11 aprilie, 2019

Ucraina va sista orice lucrări de construcţie a hidrocentralelor în cascadă pe râul Nistru până la efectuarea unei expertize. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, secretarul de stat al Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Valentina Țapiș.

Potrivit acesteia, acordul cu Ucraina asupra acestei chestiuni a fost atins în cadrul ședinței Comisiei moldo-ucrainene privind utilizarea durabilă și protecția bazinului râului Nistru, care a avut loc săptămâna trecută la Kiev.

„Specialiştii urmează să evalueze impactul asupra componentei de mediu în context transfrontalier. Reprezentanții întreprinderii de stat „Ukrhidroenergo” s-au angajat să sisteze toate lucrările de pe Nistru până la primirea rezultatelor expertizei. Această decizie a fost înregistrată și semnată de copreședinții comisiei. De asemenea, partea ucraineană s-a angajat să ofere Moldovei documentația referitoare la nodul hidrotehnic nistrean”, a spus Țapiș.

Potrivit ei, în timpul şedinţei de la Kiev au fost discutate şi regulile de exploatare a albiei râului Nistru.

„În prezent, regulile de exploatare a Nistrului reprezintă un document intern al Ucrainei. Preocuparea noastră este că inundațiile de la Nistru prezitnă un pericol şi pe teritoriul Moldovei. În acest caz, nu este clar modul în care pierderile noastre vor fi compensate, dacă inundațiile apar ca urmare a încălcării regulilor. Pledăm pentru ca aceste reguli să aibă statut internațional. În acest caz, situația ar fi mai clară pentru ambele părți”, a spus expertul Centrului Ecologic Național, Iuliana Catarangiu.

Râul Nistru de la frontiera Moldovei cu Ucraina se confruntă de mult cu un şir de probleme ce ţin de gestionarea resurselor acvatice la nivel transfrontalier. În prezent, pe Nistru activează mai multe construcţii hidrotehnice mari, cum ar fi lacul de acumulare şi hidrocentrala de la Dubăsari, de la Novodnestrovsk, barajul de la Naslavcea ş.a. Ecologişti din diferite organizaţii de profil, naţionale şi internaţionale au anunţat în repetate rânduri că gestionarea acestora trebuie revăzută şi modernizată pentru a reduce maximal impactul negativ asupra sistemelor ecologice.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.