Social

DEPUTAŢII ACUM AU CERUT DE LA SIS ŞI MAI INFORMAŢII DESPRE CIRCUMSTANŢELE EXPULZĂRII PROFESORILOR TURCI DIN MOLDOVA

19 aprilie, 2019

Deputaţii Parlamentului din partea blocului ACUM au cerut de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi MAI informaţii despre motivele şi circumstanţele expulzării din Moldova a şapte cetăţeni ai Turciei, care predau la liceul „Orizont”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a scris pe reţelele sociale deputatul Dumitru Alaiba, calificând cele întâmplate drept „ruşine pentru întreaga societate moldovenească”.

„Țara noastră a expulzat ilegal un grup de cetățeni, dându-i pe mâna unui regim autoritar. Unica modalitate de a ne curăța de această rușine este să avem claritate, să recunoaștem abuzul, să cerem pedepsirea celor vinovați și să cerem iertare de la familiile îndurerate”, susţine el.

Potrivit cererii depuse la SIS şi MAI, făcută publică pe internet, deputații au solicitat, în special, să indice instituția care a executat de facto decizia de expulzare a cadrelor didactice; colaboratorii cărei instituții au însoțit persoanele în cauză și până unde aceștia au fost însoțiți; ce acte de identitate dețineau persoanele deportate la punctul de trecere a frontierei naționale a RM și cum au trecut frontiera din punct de vedere legal; cine a susținut cheltuielile pentru transport; care era baza legală a șederii acestor șapte profesori pe teritoriul Republicii Moldova și care din aceștia au solicitat azil politic sau altă formă de protecție din partea RM; când a fost luată decizia de declarare a cetățenilor străini drept persoane indezirabile și de îndepărtare a acestora de pe teritoriul național al RM, inclusiv data la care aceștia au fost înștiințați oficial de acest fapt.

După cum a informat anterior INFOTAG, la 6 septembrie 2018, ofiţerii Serviciului de Informații și Securitate au reținut șapte profesori turci ce activau în rețeaua de licee „Orizont”, aceştia fiind suspectaţi de legături cu un grup islamist. Aceştia au fost deportaţi din Republica Moldova sub pretextul că prezintă pericol la adresa securității naționale.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.04.19 14:23 Vladut
    Asa ne demonstreaza ca in Moildova este libertatea si drept la protest...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.