Social

MOLD-STREET: GAURA NEAGRĂ A IMPORTURILOR DE ȚIGĂRI ŞI CUM DISPAR BANII DIN ACCIZE PE PRODUSE DIN TUTUN

15 mai, 2019

În anul 2018 importurile de țigări în regiunea separatistă au ajuns la circa 2,5 miliarde bucăţi, de cinci ori mai mult decât ar fi în stare să consume populaţia de acolo, potrivit unor date neoficiale citate de Mold-Street.

Potrivit publicaţiei, creşterea atât de semnificativă a importurilor de ţigări se datorează în special activităţii magazinelor duty-free în regiune, prin care se fac operaţiunile şi activitatea cărora a fost legalizată şi de către autorităţile de la Chişinău.

E vorba în special de compania Altai, înregistrată la Camenca, dar care a primit încă la finele anului 2015, de la Agenţia Servicii Publice (alterior Camera de licenţiere) licență pentru activitatea magazinelor duty-free (inclusiv pentru deservirea corpului diplomatic), a barurilor și restaurantelor duty-free.

În ultimii trei ani licenţa firmei a fost de şase ori prelungită de autorităţi şi ea îşi continuă activitatea. Cine stă în spatele firmei nu se ştie. Potrivit unor surse de pe piaţă, citate de Mold-Street, cea mai mare parte din ţigările importate nici nu ajunge în regiunea separatistă, pe aici trecând doar documentele, cu plata unor taxe oficiale şi neoficiale. Ţigările respective, importate în special din Belarus, China sau Emiratele Arabe Unite, iau calea statelor UE.

În ultimul timp însă o parte importantă ajunge şi în Republica Moldova, graţie creşterii semnificative a preţurilor pe piaţa locală, ca urmare a politicilor duse de autorităţi. Or în prezent s-a ajuns la situaţia când preţurile minime din Moldova la ţigări sunt cu 30-50% mai mari decât în regiunea separatistă, Ucraina sau Belarus, scriu autorii publicaţiei.

Importul ilicit de ţigări loveşte în veniturile bugetului de stat. Astfel în pofida majorării semnificative a taxelor şi accizelor la produsele din tutun, veniturile sunt în scădere. Amintim că o serie de modificări la Codul Vamal şi alte acte legislative, asumate de Guvernul Gaburici în aprilie 2015 au dus la legalizarea magazinelor duty free în regiunea transnistreană şi au favorizat crearea unei scheme de contrabandă cu țigări prin regiunea separatistă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.