maib_esspreso

Social

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ ŞI-A ANULAT TOATE DECIZIILE CARE AU DUS LA DUALITATEA DE PUTERE ŞI NERECUNOAŞTEREA NOULUI GUVERN

17 iunie, 2019
<mt_str50>

Curtea Constituţională (CC) şi-a anulat toate deciziile care au dus la dualitatea de putere şi nerecunoaşterea noului Guvern. Potrivit agenţiei INFOTAG, Curtea a luat această hotărâre la şedinţa extraordinară de sâmbătă, care a durat mai puţin de cinci minute.

Potrivit hotărârii, se anulează toate hotărârile CC, adoptate în perioada 7-9 iunie 2019. Este vorba de şase decizii ale CC care se referă la interpretarea articolului 85 din Constituție privind termenul de dizolvare a Parlamentului, precum și nerecunoașterea deciziei Parlamentului și transferul atribuţiilor Preşedintelui către prim-ministrul Pavel Filip pentru dizolvarea Parlamentului. În noua sa decizie, Curtea Constituțională nu indică motivele revizuirii propriilor decizii, ci face referinţă la articolele 135 și 140 din Constituție. Aceste articole se referă la competențele Curții Constituționale și, de asemenea, stipulează că actele normative nu mai sunt valabile din momentul luării deciziei CC.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

După demisia Guvernului lui Pavel Filip, în seara zilei de 14 iunie, Preşedintele Igor Dodon a îndemnat membrii Curții Constituționale să-şi revizuiască deciziile, ca situaţia să revină în cadrul juridic. CC a luat această decizie, ridicând toate îndoielile referitor la noul Guvern al Moldovei, condus de Maia Sandu.

Igor Dodon a salutat decizia CC, iar prim-ministrul Maia Sandu a cerut demisia judecătorilor.

„Le solicit judecătorilor Curții să-și prezinte imediat demisiile, dacă mai au un pic de onoare și respect față de Constituția Republicii Moldova și cetățenii acestei țări. În esență, Curtea, în loc să recunoască faptul că a participat la încercarea disperată a Partidului Democrat de a se menține ilegal la putere, își justifică decizia doar prin faptul că aceasta ar fi situația la momentul de față în Republica Moldova. Calific această abordare ca fiind inadmisibilă din perspectiva respectului față de Legea Supremă a statului. Curtea Constituțională trebuie să adopte acte în conformitate cu prevederile literei și spiritului Constituției, și nicidecum în baza deciziilor și comportamentului actorilor politici din țară”, a declarat Sandu.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

 1. 2019.06.17 12:21 Pavel
  Rusina natoionala!!!
 2. 2019.06.17 12:23 Zosim
  Oni bili podnevolinimi liudimi, poetomu ih mojno prostiti po hristianschi!
 3. 2019.06.17 12:29 Lidia
  Trebue sa ne intalegem ca ei sunt oameni ca si noi...

adaugă comentariu

 • nume
 • email
 • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.