Social

ALEGERILE LOCALE GENERALE VOR AVEA LOC PE 20 OCTOMBRIE

19 iunie, 2019

Parlamentul a hotărât că alegerile locale generale vor avea loc pe 20 octombrie. Decizia a fost luată marţi cu voturile majorităţii deputaţilor.

Potrivit agenţiei INFOTAG, autorul proiectului de lege, deputatul fracțiunii Partidului Socialiştilor (PSRM), Vasile Bolea, a amintit că, potrivit legislaţiei, primarii şi consilierii sunt aleşi pe un termen de patru ani, iar mandatul lor a expirat deja.

Deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, a menţionat că în Moldova întotdeauna apare problema cu numirea datei alegerilor locale, de aceea ar fi oportun ca în legislație să fie stabilită o dată concretă pentru a evita pe viitor situația când Parlamentul, din cauza crizei politice, nu poate stabili data alegerilor locale.

„Mâine va avea loc o dezbatere publică cu participarea Congresului Autorităților Locale și a Asociației Promo-LEX pentru a vorbi despre modificările în legislație. De data aceasta vom lua o decizie, dar, pentru a evita problemele pe viitor, ar fi bine să schimbăm legislația în modul corespunzător”, consideră el.

Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, şi-a exprimat regretul că majoritatea parlamentară tergiversează desfășurarea alegerilor locale, deşi legea permite stabilirea datei deja după 60 de zile.

„Putem desfăşura alegerile la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie. Mandatele au expirat. De ce ne lăsaţi încă patru luni cu interimari?”, a întrebat democratul.

Chișinăul este condus deja de un an și jumătate de un primar interimar, după ce fostul primar Dorin Chirtoacă a fost nevoit în februarie 2018 să demisioneze în legătură cu o cauză penală intentată împotriva sa, considerată a fi „motivată politic”. Partidul Democrat, aflat atunci la guvernare, a încercat să preia controlul asupra Chișinăului. Însă alegerile din iunie anul trecut au fost câștigate de unul dintre liderii opoziției de dreapta, Andrei Năstase. Nemulțumiți de rezultatele alegerilor, democrații au anulat rezultatele alegerilor.

De aici a început o confruntare dură între Partidul Democrat și opoziția de dreapta. Aceasta s-a încheiat abia săptămâna trecută, când blocul ACUM a creat o majoritate parlamentară cu Partidul Socialiştilor, iar Partidul Democrat a fost nevoit să se retragă în opoziție. Andrei Năstase, care a câștigat alegerile primarului municipiului Chișinău, a devenit ministru al Afacerilor Interne, iar socialistul Ion Ceban, care a luptat cu el pentru mandatul de primar în turul doi al alegerilor, a devenit vicepreședinte al Parlamentului. Ei sunt considerați candidații principali pentru funcţia de primar al Chișinăului, dar până acum nici unul dintre ei nu și-a confirmat intenția de a candida la alegerile locale. Nu este exclus ca cineva dintre ei să renunţe la participarea la alegeri pentru a nu admite divergenţe între partidele care au format majoritatea parlamentară.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.