Social

​ORGANELE DE DREPT DIN SPANIA AU REŢINUT O NAVĂ SUB PAVILION MOLDOVENESC CU 10 TONE DE HAŞIŞ

19 iunie, 2019

Poliţia şi serviciul fiscal din Spania au reţinut în apele sale teritoriale din Marea Mediterană nava „ELG” sub pavilion moldovenesc cu 10 tone de haşiş.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa spaniolă, nava a fost filată timp de șase luni, după ce a apărut suspiciuni în legătură cu activitățile sale ilegale. În cadrul operaţiunii de contracarare a livrării drogurilor în Europa din Africa de Nord, la bord au fost depistate 350 de pachete de mari dimensiuni cu droguri, ascunse printre mărfurile legale.

„La ora 13.00, direcţia fiscală a interceptat nava sub pavilion moldovenesc cu 10 tone de hașiș. În cadrul operațiunii „Seifa”, ambarcațiunile de patrulare Abanto, dislocate la Cartagena, și Paíño, dislocate la Palma de Mallorca, cu susţinerea mijloacelor aeriene de control vamal ale Agenției fiscale, au reținut nava comercială „ELG” cu echipaj ucrainean la 98 km sud-est de Cartagena”, au anunţat oamenii legii.

După cum a informat anterior INFOTAG, acesta nu este primul caz de reţinere a navelor sub pavilion moldovenesc cu droguri. În octombrie 2018, tot în Spania a fost reţinută nava „Breath” cu 1,4 tone de cocaină. Au fost cazuri când navele cu pavilionul RM au transportat migranți ilegali din Africa în Europa. Guvernul lui Pavel Filip și-a exprimat în repetate rânduri intenția de a lua măsuri dure și de a eficientiza înregistrarea navelor în Moldova, însă practica vicioasă continuă.

Potrivit datelor Secretariatului Memorandumului de înțelegere de la Paris privind controlul statului portului din iulie 2018, Moldova se situează pe locul 69 din 73 în lista neagră a statelor ale căror nave încalcă normele și convențiile internaționale. O situaţie mai proastă o au doar Tanzania, Togo, Comore și Congo.

Raportul arată că, în ultimii trei ani, au fost efectuate 480 de inspecții ale navelor care arborează drapelul Republicii Moldova, iar în 89 de cazuri acestea au fost reținute.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.