Social

CURTEA DE APEL L-A ACHITAT PE FOSTUL DEPUTAT IURIE BOLBOCEANU, CONDAMNAT PENTRU SPIONAJ ÎN FAVOAREA RUSIEI

20 iunie, 2019

Curtea de Apel Chişinău l-a achitat pe fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta scrie joi publicaţia rusă „Kommersant”.

Decizia Curţii a fost luată în ajun. Potrivit informaţiilor, sentinţa instanţei primare a fost anulată în legătură cu depistarea unor „încălcări procedurale”. Pe pagina Curţii de Apel se menţionează că pe 19 iunie a fost şedinţa de examinare a cauzei lui Iurie Bolboceanu, însă sentinţa încă nu a fost publicată.

Fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost arestat la 17 martie 2017. În martie 2018, el a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de ţară și spionaj în favoarea Rusiei. Instanța l-a găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii în temeiul art. 337 p.1 „Trădarea de patrie”.

Iurie Bolboceanu este acuzat că, „fiind racolat ofițer de către un ofiţer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării (GRU) al Federației Ruse, care este un serviciu de spionaj străin, în perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, el a avut mai multe întâlniri și discuții cu ofițerul GRU și, urmărind un scop material, la însărcinarea acestuia, a cules și a livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova”.

SIS-ul l-a urmărit mai mult timp pe Bolboceanu şi au stabilit că el transmitea informaţii secrete fostului asistent al atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în RM, Alexandr Grudinin, care a fost expulzat din Moldova la sfârşitul lunii mai 2017 împreună cu alţi cinci diplomaţi ruşi.

Iurie Bolboceanu a fost deputat în Parlament în anii 2001-2005 şi 2010-2014. La începutul lunii martie 2014, cu jumătate de an înainte de expirarea mandatului, el a declarat că s-a dezamăgit în Partidul Democrat şi a părăsit fracţiunea şi formaţiunea.

Analiștii locali au calificat arestarea sa ca o răzbunare a liderului Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc, pentru că Bolboceanu a ieşit în mod demonstrativ din partid, aflat atunci la guvernare. Curtea de Apel a anulat sentinţa instanţei primare la câteva trei zile după ce Partidul Democrat a anunțat că se retrage în opoziție.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.