Social

AUTORITĂŢILE VOR OFERI LOCUINŢĂ SAU COMPENSAŢII MATERIALE TUTUROR LOCATARILOR BLOCULUI PRĂBUŞIT DIN OTACI

20 iunie, 2019

Preşedintele Igor Dodon a declarat că statul va oferi locuinţă sau compensaţii materiale tuturor locatarilor blocului cu nouă etaje care s-a prăbuşit la Otaci. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris pe pagina sa de facebook, după ce joi dimineaţa a fost la locul prăbuşirii blocului.

„Locatarii au fost evacuați la timp de către autoritățile locale, înainte de prăbușire, fiindcă pe pereții clădirii au apărut crăpături vizibile. În total, în bloc sunt 36 de apartamente, au fost evacuate 18 familii - 51 de persoane, inclusiv 11 copii. Cu părere de bine, nimeni nu a avut de suferit”, a comunicat Preşedintele.

Potrivit lui, „la momentul actual, sarcina primordială a autorităților locale și a celor centrale este plasarea temporară a locatarilor evacuați și identificarea noilor locuințe. O parte din ei se află la rude, ceilalți au fost cazați în instituții sociale”.

„Statul îi va asigura pe toți sinistrații cu locuințe permanente. În acest scop, examinăm diferite variante, inclusiv compensarea locuințelor distruse, la prețuri de piață, pentru procurarea noilor apartamente”, a declarat Dodon.

El a menţionat că a desfăşurat o şedinţă operativă cu participarea administrației raionale și orășenești și a conducerii Direcției locale pentru situații de urgență, precum şi că a comunicat cu oamenii care au fost evacuați din acest bloc.

„Conform estimărilor prealabile, au fost câteva cauze, inclusiv darea în exploatare a blocului cu diverse încălcări, acumularea permanentă a apei în subsol și modificările neautorizate în construcția blocului – demolarea parțială a pereților de bază de către unii locatari. Potrivit afirmațiilor reprezentanților Direcției Situații de Urgență, cel mai probabil, blocul va fi demolat”, a remarcat Preşedintele.

În cadrul unei conferinţe de presă după şedinţa Guvernului, premierul Maia Sandu, la fel, a spus că situația urmează a fi discutată împreună cu administrația locală și locatarii, pentru a stabili cea mai convenabilă opțiune pentru oameni – bani sau un spațiu locativ nou.

„Deocamdată administrația locală a găsit locuințe temporare pentru ei. Înțeleg că problema a apărut din cauza ploilor și a calității slabe a clădirii. Aceasta trebuie să fie complet demolată, deoarece riscurile sunt prea mari, iar reabilitarea nu este posibilă”, a spus Sandu.

Ea a spus că la ședința de astăzi a Guvernului a dispus să fie verificată starea tuturor clădirilor din localităţile afectate de ploile abundente. În primul rând, trebuie verificate grădinițele și școlile.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.