Social

COALIȚIA „VOCEA ROMILOR” SOLICITĂ NOULUI GUVERNI SĂ RECUNOASCĂ PROBLEMA ROMILOR ŞI SĂ ELABOREZE UN PLAN CONCRET DE ACŢIUNI

02 august, 2019

Coaliția „Vocea Romilor” solicită noului Guvern să recunoască problema romilor şi să elaboreze un plan concret de acţiuni în susţinerea acestei etnii. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta au declarat, vineri, reprezentanții Coaliției în cadrul unui flashmob cu genericul: „Nu (ne)permitem să dăm uitării...”.

Potrivit organizatorilor, flashmob-ul are drept scop de a recunoaște genocidul comis împotriva romilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și de a atrage atenția asupra situației actuale a comunității rome.

Secretarul Coaliției „Vocea Romilor”, Marin Alla, a menționat că, la 15 aprilie 2015, Parlamentul European a adoptat Rezoluţia referitoare la Ziua internațională a romilor, prin care a declarat data de 2 august drept Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor. Totodată, în Moldova această zi se comemorează pentru prima dată.

„Conform estimărilor, cel puțin 500 mii de romi au fost exterminați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către regimul nazist și de alte regimuri și aliații acestora. Iar în unele țări a fost exterminată peste 80% din populația de etnie romă”, a spus el.

Secretarul Coaliției a declarat că situația actuală a romilor rămâne în continuare a fi dificilă. Potrivit lui, cetăţenii de etnie romă din Moldova sunt discriminaţi, iar programul de susţinere a romilor, elaborat de guvernare, este unul nefuncţional.

„Noi avem cazuri când oamenii de etnie romă vor să se adreseze la medicul de familie, la judecător, procuror, dar ei sunt din start catalogaţi de către toate serviciile drept populaţie analfabetă. În prezent, circa 80% din cetățenii de etnie romă sunt analfabeți. Aceste persoane nu pot să se încadreze în câmpul muncii. Pe parcursul anilor se tergiversează procesul de incluziune a romilor. Această problemă rezultă din faptul că în Moldova nu este implementat Planul de susținere a romilor, ba mai mult, nici nu sunt alocate suficiente resurse financiare pentru a diminua din problemele romilor. Este un cerc vicios, care necesită multă intervenţie”, a spus Alla.

Președinta Asociației Femeilor Rome din România, membra secretariatului Coaliției „Vocea Romilor”, Elena Sîrbu, a menționat în cadrul evenimentului că Coaliția își dorește o colaborare eficientă cu actualul Guvern, precizând că primul lucru pe care acesta trebuie să-l facă este să intervină în Planul de susținere a comunității rome.

„Comunitatea romă trăiește astăzi în sărăcie. Pensionarii primesc doar o alocație de circa 120 de lei. Ba mai mult, se ascunde și numărul real al cetățenilor de etnie romă. După estimările noastre, suntem peste 250 mii de romi, nu 9,3 mii după cum arată Recensământul Populației din anul 2014. Iar din cauza numărului mic raportat, Guvernul pur și simplu trece cu vederea problematica acestei etnii. Solicităm ca noul Guvern să se implice în soluţionarea acestor probleme sociale ale comunității romilor”, s spus Elena Sîrbu.

INFOTAG precizează: Coaliției „Vocea Romilor” a fost creată în 2016 și în prezent întrunește 35 de organizații din întreaga țară, inclusiv din Găgăuzia și regiunea transnistreană. Scopul coaliției este de a facilita comunicarea dintre instituțiile de stat și comunitatea romilor și se ocupă de incluziunea persoanelor de etnie romă în societate.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.