Social

PROCURATURA CHIŞINĂULUI A INIŢIAT O CAUZĂ PENALĂ PENTRU DEPĂŞIREA ATRIBUŢIILOR DE SERVICIU ÎN CAZUL EXPULZĂRII CETĂŢENILOR TURCI

02 august, 2019

Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat o cauză penală pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în cazul expulzării din Moldova a celor şapte cetăţeni turci, profesori la reţeaua de licee „Orizont”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta anunţă serviciul de presă al Procuraturii Generale.

„Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu, comis de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a şapte cetăţeni ai Turciei”, se arată în comunicat.

Temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a Moldovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci.

Între timp, a devenit cunoscut faptul că încă unul dintre cei şapte cetăţeni turci, expulzați din Moldova, a fost condamnat la închisoare. Yasin Ozil, care a lucrat la liceul „Orizont” din Chișinău, a fost condamnat la 12 ani de detenţie. Mai devreme, alți doi profesori au fost condamnați la nouă ani de închisoare, unul la șase ani, iar altul la șapte ani de închisoare.

În septembrie 2018, șapte cetățeni turci din rândul conducerii și profesorilor rețelei de licee „Orizont” au fost expulzați din Moldova. Serviciul de Informații și Securitate a comunicat că aceştia „sunt suspectați că ar avea legături cu o grupare islamistă despre care există informații că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări”.

Avocaţii s-ai adresat la CEDO. Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25 mii de euro pentru cinci cetăţeni turci. În privinţa altor două cereri nu au fost luate încă decizii.

Procuratura Generală a deschis cauza penală imediat după ce Comisia parlamentară de profil, care desfășoară propria investigaţie a acestui caz, a declarat că nu au existat motive pentru expulzarea cetățenilor turci din Moldova. Raportul final al comisiei va fi prezentat în sesiunea plenară a Parlamentului în toamnă.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.08.02 15:56 Stanislav
    Clar lucru, cel care vinovat deja sta de peste hotare Moldovei...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.