Social

MEDIC-CARDIOLOG: ȚĂRILE CU ATITUDINE POZITIVĂ FAȚĂ DE ALTERNATIVELE ȚIGĂRILOR, AU UN NUMĂR MAI MIC DE FUMĂTORI

14 august, 2019

Reglementarea diferitor produse ce conțin nicotină au divizat în două tabere comunitatea științifică și legislativă. Un factor esențial care ar putea soluționa problema reglementării reprezintă dezvoltarea unui sistem de gradare a riscurilor asociate consumului de tutun și a produselor alternative, scrie publicația PSYERA.

Reglementarea diferențiată a produselor ce conțin nicotină este susținută atât de comunitatea științifică, cât și de experții în drept. Konstantinos Farsalinos, colaborator al Centrului de Chirurgie Cardiacă Onassis și cunoscut medic cardiolog, atrage atenția asupra experienței țărilor ce au o atitudine pozitivă față de produsele inovaționale cu risc redus, cum ar fi: Noua Zeelandă, Marea Britanie, Norvegia și alte țări.

„Atrageți atenția la statele care cu succes luptă cu fumatul: în Marea Britanie, procentajul de fumători constituie 15%, acest indicator este mic și în Noua Zeelandă, pentru că aceste țări acceptă produse cum sunt țigările electronice, privindu-le ca și un instrument eficient ce ar putea reduce numărul fumătorilor”, susțineKonstantinos Farsalinos.

În același timp, în țările cu cea mai mare rată de fumători au o altă abordare.

„Pare ironicatunci când,statele ceîntâmpină probleme mari cu lupta împotriva fumatului încearcă să aprobe cele mai dure reglementari în privința produselor alternative,”a menționatFarsalinos. “Țările în care rata fumatului este înaltă,precum Rusia (40%) și Grecia (33%), încearcă să poziționeze țigările ca cea mai bună opțiune și cel mai competitiv produs pe piață”, a adăugat cardiologul.

Odată cu examinarea reglementării diferențiate a produselor alternative, apare întrebarea referitor la baza de dovezi ce ar confirma potențialul de reducere a riscurilor a tehnologiilor inovaționale. În prezent, este în creștere numărul de studii dedicate examinării produselor de tip heat-not-burn. Totodată, apar tot mai multe studii independente, iar comunitatea științificăconsideră că rezultatele acestora trebuie luate serios în considerare.

De exemplu, Colegiul Imperial din Londra a efectuat studii clinice independente cu privire la efectul țigărilor electronice și a terapiei de înlocuire a nicotinei, ca rezultat la renunțarea la fumat. „Potrivit studiului Colegiului Imperial, efectuat în februarie 2019, țigările electronice pe bază de nicotină sunt de două ori mai efective față de terapia de înlocuire a nicotinei (plasturi, gume de mestecat, etc),” a declarat Riccardo Polosa PhD, COEHAR,Italia.

În acest context, reglementarea egală puțin probabil că poate fi efectivă. Pentru a afla ce fel de reglementare este potrivită pentru produsele de tutun și tehnologiile alternative de încălzire a tutunului și de livrare a nicotinei, este nevoie de dovezi bazate pe studii clinice independente.

Soluționarea acestei probleme necesită o abordare atentă și minuțioasă. Este nevoie de a studia acest subiect la nivel global cu implicarea experților din diferite comunități, examinând posibilitatea de a reglementa diferențiat tehnologiile inovaționale și produsele de tutun tradiționale.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.