Social

PARLAMENTUL A APROBAT INDEXAREA PENSIILOR DE DOUĂ ORI PE AN

15 august, 2019

Pensiile vor fi indexate de două ori pe an. Potrivit agenţiei INFOTAG, Parlamentul a aprobat, în prima lectură, în şedinţa plenară, o iniţiativă legislativă ce aparţine Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Potrivit agenţiei INFOTAG, proiectul a fost prezentat de la tribuna centrală a Parlamentului de către consilierul prezidenţial Ion Chicu.

Potrivit lui, aprobarea acestui proiect e necesară pentru „ajustarea pensiilor la preţurile de consum, întrucât, cu cât este mai lungă perioada dintre indexări, cu atât este mai mică corelaţia dintre pensie şi preţuri”.

Având în vedere cheltuieli destul de mici pentru implementarea iniţiativei, deputatul Partidului Democrat (PDM), Andrian Candu, a propus indexarea pensiilor începând cu anul curent. El a regretat faptul că Guvernul a refuzat iniţiativa PDM de a acorda 600 de lei de două ori pe an.

„Proiectul urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020. Reiese că acum votăm doar pentru promisiune. În timpul guvernării PDM a propus multe iniţiative care au fost bine primite în societate. Cei 600 de lei plătiţi de două ori pe an, de Paşti şi de Crăciun, este mult mai mult decât această dublă indexare. Noi oricum vom vota”, a fost replica deputatului PD Andrian Candu.

Fostul prim-ministru, deputatul PDM, Pavel Filip, a îndemnat PSRM „să rezolve problemele cetăţenilor, ci nu doar să le discute”.

„Guvernul condus de mine a implementat reforma pensiei, care acum trebuie finalizată. Timp de trei ani pensiile în Moldova s-au majorat cu 50%. Vă doresc să obţineţi rezultate similare în timpul guvernării. E timpul să ieşiţi din opoziţie, să vă apucaţi să guvernaţi şi să soluţionaţi problemele cetăţenilor”, a spus Filip.

Proiectul prevede implementarea unui nou concept de indexare a pensiilor – de două ori pe an – la 1 aprilie şi 1 octombrie. Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toţi beneficiarii, echivalent cu media indicelui preţurilor de consum pe ultimii 3 ani. Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depăşeşte nivelul minimului de existenţă.

Proiectul de lege va implica şi majorarea alocaţiilor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru persoanele vârstnice.

INFOTAG precizează: Potrivit datelor statistice ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019, în R. Moldova, erau înregistraţi 700 887 de beneficiari de pensii, ale căror pensie medie era de 1 895, 07 lei. Din numărul total de pensionari, 75% sunt pensionari pentru limită de vârstă. Totodată, circa 400 mii de persoane primesc pensia sub minimul de existenţă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.