Social

PARLAMENTUL A VOTAT DUBLAREA COTEI TVA PENTRU HORECA. „SOLICITĂM PREȘEDINTELUI NEPROMULGAREA LEGII”

16 august, 2019

Parlamentul a votat vineri, 16 august, în două lecturi mai multe modificări la Codul Fiscal, printre care și inițiativa de majorare a cotei TVA, de la 10 la 20%, pentru hotele, restaurante și cafenele.Nemulțumiți de decizia deputaților și Ministerului Finanțelor, Asociația Națională a Restaurantelor (MĂR) a expediat o scrisoare președintelui țării, Igor Dodon, cu solicitarea de a nu promulga legea.

“Atenționăm asupra faptului că, decizia de dublarea a cotei TVA a fost aprobată fără efectuarea consultărilor publice cu reprezentanții HoReCa și fără efectuarea unei analize profunde a problemei, riscurilor și rezultatelor, iar principiul transparenței trebuia a fi respectat înainte ca măsurile să fie agreate cu FMI”, se menționează în scrisoare expediată șefului statului.

În document se arată că, majorarea TVA-ului va avea efecte negative atât asupra activității economice, luate în ansamblu cu majorările planificate la electricitate și gaz, cât și pentru consumatorul de rând și angajații din sector.

La fel, se menționează că, reducerea cotei TVA până la 10% în anul 2018, a contribuit la transparentizarea sectorului, reinvestirea capitalului, creșterea fondului salarial.

“Solicităm de a bloca decizia aprobată de Ministerul Finanțelor privind majorarea taxei TVA pentru sectorul HoReCa, de a nu promulga Legea în cauză și a o emite spre reexaminare”, se mai spune în scrisoarea Asociației “MĂR”.

Amintim că Ministerul Finanțelor a propus majorarea cotei TVA pentru HoReCa la inițiativa Fondului Monetar Internațional.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.