Social

​ANSA A DESFĂȘURAT CONSULTĂRI LA NIVEL NAȚIONAL PRIVIND EVOLUȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE

22 august, 2019

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a desfășurat consultări la nivel național privind evoluția pestei porcine africane. Potrivit agenției INFOTAG, Director general interimar al ANSA, Ela Malai, a prezentat o informație amplă despre evoluția acestei periculoase boli, menționând că primele focare de pestă porcină au fost înregistrate pe teritoriul republicii în satele Moșana și Cernoleuca, Dondușeni încă în octombrie 2016.

Potrivit ei, au urmat în anii: 2017- 7 focare (dintre care 3 focare la mistreți); 2018- 38 focare (dintre care 11 focare la mistreți); 2019- 20 focare (dintre care două focare la mistreți).

„Dacă de la începutul anului 2019 până pe data 28 mai au fost înregistrate doar două focare de PPA (unul în luna martie în satul Bejghioz, raionul Ciadîr-Lunga la porcii domestici și unul la mistreți în fondul silvic Lipcani, Briceni), apoi pe data de 7 iulie până la moment, au fost înregistrate deja 18 focare (unul în raionul Nisporeni, șapte în raionul Cantemir, opt în Cahul și două la Cimișlia,) fiind nimiciți în total 331 de porci”, a spus ea.

ANSA constată cu regret că în R.Moldova situația epizootică la pesta porcină africană devine tot mai alarmantă, în pofida acțiunilor concrete aplicate.

„Și mai complicată este starea de lucruri în țările vecine unde în ultimule săptămâni s-a înregistrat practic o explozie a focarelor de pesta porcină africană, fiind notificate oficial 37 de focare în Ucraina și 950 de focare active la porci domestici și 1.845 de cazuri la mistreți, în România”, a spus general interimar al ANSA.

ANSA atenționează îngrijitorii de animale să nu utilizeze în hrana porcilor, cereale, iarba și fânul recoltate în acest an, deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane. Acestea pot fi utilizate doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare. La fel, să nu utilizeze în hrana porcilor resturi culinare care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane.

Pentru despăgubirile acordate proprietarilor de animale sacrificate, sau în urma lichidării focarelor de boli transmisibile ale animalelor, conform bugetului de stat pentru anul 2019, au fost rezervate 500 mii de lei.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2019.08.22 18:05 Fima
    ANSA trebue sa face ceva-ceva ca nu sa fie o catastrofa reala!
  2. 2019.08.22 18:10 Victor
    Dl Slusari a pus efortul enorm, bravo.
  3. 2019.08.22 18:11 Zosim
    Saracia sa fie totatla daca bola intre pe satele noastre...
  4. 2019.08.22 18:13 Stanislav
    Poate este cazu sa cerem ajutor de la tarii din UE?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.