Social

(DOC) AGENȚIA MEDICAMENTULUI EVITĂ SĂ RE-ÎNSCRIE PREPARATUL „STRIM” ÎN REGISTRUL MEDICAMENTULUI

20 septembrie, 2019

Agenția Medicamentului evită să re-înscrie preparatul „STRIM” în Registrul Medicamentului. Potrivit datelor oficiale, în prezent sunt înregistrați circa 120 de mii de diabetici în Republica Moldova. Unele estimări, arată că numărul acestora crește cu aproape 10 mii pe an. Anual, peste 700 de decese sunt cauzate de complicații la diabet. Aceste cifre arată încă o dată de ce tratamentul diabetului face parte din prioritățile oricărui sistem de sănătate.

La moment însă, în Moldova se atestă o situație destul de confuză legat de tratamentul cu insulină asigurat de stat, transmite kp.md.

În noiembrie 2018, în urma unui tender organizat de Ministerul Sănătății, compania ucraineană Farmak a fost declarată câștigătoare pentru a deservi bolnavii de diabet cu produsul Strim. Noul preparat, biosimilar, se anunța a fi unul deosebit, dar la fel de eficace ca și celelelate existente, însă la un preț mult mai atractiv. A fost pentru prima dată în ultimii 7 ani când preparatele pentru diabetici urmau să fie livrate de o altă companie decât de obicei. În ultimul deceniu o singură firmă livra statului aceste produse, lucru care se pare că a deranjat unele cercuri și birouri din sistem.

Ulterior, preparatul a fost înregistrat în Moldova, iar compania producătoare a reușit să împorte întreaga cantitate necesară potrivit condițiilor tenderului de 414 mii de unități, inclusiv seringele speciale necesare.

În iulie curent însă, Agenția Medicamentului a retras din Registrul Medicamentelor acest preparat pentru verificări suplimentare. Asta pentru că, preparatul ar fi provocat mai multe efecte adverese.

Se pare că aceste temeri nu s-au confirmat, de vreme ce la 28 august, Comisia Medicamentului pe lângă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a Agenției a confirmat că produsul este unul care se înscrie în standardele de calitate impuse de stat și a recomandat, cu anumite condiții, reînscrierea preparatul în Nomenclatorul de stat al medicamentelor, informând Ministerul Sănătății despre decizia luată. Potrivit legii, în termen de 10 zile, urma ca produsul să apară din nou în registru.

Cu toate acestea, din motive necunoscute, oficialii ezită să respecte recomandările comisiei, iar Agenția Medicamentului nu comentează și nici nu explică acest lucru. Iar până atunci, bolnavii de diabet rămân în ceață.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.