Social

AMBASADA SUA SE ARATĂ ÎNGRIJORATĂ FAŢĂ DE DECIZIA ADUNĂRII GENERALE A JUDECĂTORILOR PRIVIND REVOCAREA MEMBRILOR CSM

01 octombrie, 2019

Ambasada SUA în Moldova se arată îngrijorată faţă de decizia Adunării Generale a Judecătorilor prin care au fost revocaţi membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un comunicat al misiunii diplomatice se menţionează că îngrijorarea ţine de „informațiile conform cărora recenta decizie a Adunării nu a respectat procedura legală și ar fi avut scopul blocării reformelor necesare, inclusiv verificarea independentă a judecătorilor și procurorilor”.

În acelaşi timp, Ambasada nu exclude că decizia putea fi luată pentru „a proteja de urmărirea penală judecătorii acuzați de corupție”.

„Statele Unite susțin reformele Guvernului Republicii Moldova în domeniul combaterii corupției și pe acelea din sectorul justiției. Cetățenii Republicii Moldova merită un sistem al justiției care să tragă la răspundere toate persoanele – inclusiv cele din cadrul sistemului – pentru orice acte criminale sau de corupție”, se arată în comunicat.

În document se menţionează că „SUA continuă să susțină și să monitorizeze îndeaproape eforturile de reformare și consolidare a sistemului justiției din Republica Moldova”.

„Încurajăm judecătorii și procurorii din Moldova să respecte principiile statului de drept, să faciliteze o mai mare transparență în cadrul sistemului și să susțină eforturile care îi vor responsabiliza pe judecători, procurori și oficiali pentru acțiunile lor. Asemenea măsuri vor spori încrederea publicului într-un sistem de justiție care lucrează în folosul tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Ambasadei.

După cum a informat anterior INFOTAG, vineri, 28 septembrie, Adunarea generală a judecătorilor, a decis să-l demită pe președintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, precum şi pe membrii Victor Micu, Louiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat, Anatol Galben și Anatolie Pahapol (acesta din urmă este înregistrat pe liste suplimentare pentru a-l înlocui pe vreun membru al CSM în caz de boală). Mustaţă a anunţat deja că nu recunoaşte decizia Adunării şi că va continua să activeze în regim obişnuit. Decizia Adunării a fost condamnată şi de Guvern, în special de ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, şi prim-ministrul Maia Sandu, care a menţionat că decizia a fost luată cu „încălcarea flagrantă a procedurii”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.10.01 18:48 Fima
    Nu cred ca situatia poata sa agraveaza si mai departe...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.