Social

PREŞEDINTELE CURŢII SUPREME DE JUSTIŢIE A FOST REŢINUT PENTRU 72 DE ORE

03 octombrie, 2019

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Ion Druţă, a fost reţinut în ajun de procurorii anticorupţie pentru 72 de ore, fiind suspectat de îmbogăţire ilicită.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale, au fost efectuate percheziţii la domiciliul şi la biroul său de lucru.

„Măsura de reținere a bănuitului se impune ținând cont de faptul că acesta, profitând de statutul său, ar putea influența alte persoane care urmează a fi audiate în cadrul urmăririi penale. Deși judecătorul Ion Druță și-a depus demisia din funcția de președintele al CSJ, aceasta încă nu i-a fost acceptată de către Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată în comunicat.

Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.

Druţă a fost prezentat Parlamentului spre aprobare în calitate de președinte al CSJ la 25 aprilie 2018. El a fost singurul candidat la această funcţie. Mandatul președintelui CSJ este de patru ani. La sfârșitul lunii iunie 2019, imediat după schimbarea puterii, Druţă, precum și întreaga conducere a Judecătoriei Chișinău au fost suspendaţi din funcții, la cererea unui judecător simplu. Peste o lună, Druţă a revenit în funcţia de președinte al CSJ printr-o hotărâre a Curţii de Apel.

Înainte de a fi reținut de oamenii legii, el și-a anunțat demisia din funcția de preşedinte al CSJ pe motiv că o astfel de solicitare a fost lansată vineri la Adunarea generală a judecătorilor. În acelaşi timp, premierul Maia Sandu și ministrul Justiției, Olesea Stamate, au spus că deciziile acestei reuniuni sunt ilegale.

Potrivit site-ului magistrat.md, în 2018, Druţă a ridicat un salariu de 419 mii lei, iar soția sa – 229 mii lei. Din activitatea didactică el a obţinut 5 mii de lei. Preşedintele CSJ deține un teren și o casă în valoare de 1,8 mil. lei fiecare. De asemenea, el mai are un apartament în Chișinău în valoare de 387 mii lei, precum și două automobile.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.10.03 17:00 Stas
    Vai-vai-vai! Cum se poate asa?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.