Social

CEDO CONDAMNĂ MOLDOVA PENTRU DETENŢIE EXCESIVĂ A UNUI ADOLESCENT

04 octombrie, 2019

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova de încălcarea dreptului la libertatea al unui adolescent, care a fost reţinută în mod rezonabil timp de 24 de luni. Decizia a fost luată joi şi prevede plata unei despăgubiri solicitantului în sumă de 3 mii de euro.

Potrivit agenţiei INFOTAG, din materialele anchetei rezultă că adolescentul în vârstă de 15 ani a fost reţinut la 3 februarie 2012, fiind suspectat de participare într-un atac asupra unei persoane, care a dus la decesul acesteia. Pe 4 februarie 2012, procurorul a cerut aplicarea arestului preventiv faţă de reclamant, motivând că acesta nu este căsătorit, nu are o ocupaţie permanentă, poate să se ascundă de la urmărire penală şi interfera cu urmărirea penală.

Tot în aceeaşi zi, judecătoria Râşcani a eliberat mandat de arest pentru 30 de zile, reţinând motivele invocate de procuror. În faţa instanţei, reclamantul a susţinut că nu a avut intenţia de a se ascunde şi dorea să coopereze cu acuzarea. Reclamantul a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Procurorul s-a adresat în repetate rânduri cu demersuri privind prelungirea arestării reclamantului, demersul fiind admis, reţinându-se aceleaşi argumente.

Pe 17 mai 2012, cauza a fost remisă în instanţa de judecată pentru examinare în fond, potrivit rechizitoriului reclamantul a fost învinuit de jaf. Ulterior, procurorul a cerut prelungirea arestului preventiv, de fiecare dată pentru 90 de zile, demersurile respective fiind admise. Reclamantul a fost eliberat din arest la data de 24 noiembrie 2013. Procedurile penale împotriva reclamantului sunt pendinte.

Curtea a notat că reclamantul a fost deţinut în mod repetat, în baza aceloraşi motive, pentru aproape 24 de luni. Instanţele nu au explicat de ce au considerat că reclamantul poate să se ascundă sau să comită alte infracţiuni şi nu au explicat cum acesta poate să interfereze cu probele sau martorii. În afară de aceasta, Curtea nu a putut să nu observe că detenţia reclamantului pentru aproape 24 de luni a părut să fie contrară Codului de procedură penală, care limitează durata arestului preventiv a minorului până la 4 luni.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.