Social

LAETITIA CONSTANTINI: FRANŢA ESTE DISPUSĂ SĂ CONTRIBUIE LA ÎMBUNĂTĂŢIREA PRACTICII DE DETENŢIE ÎN MOLDOVA

04 octombrie, 2019

„Franța este dispusă să contribuie la îmbunătățirea practicii de detenţie în Moldova, precum și să-şi împărtășească experiența privind incluziunea foștilor deţinuţi în societate”, susţine Laetitia Constantini, șefa Biroului de executare a sentințelor și grațierilor al Ministerului Justiției din Franța.

Potrivit agenției INFOTAG, vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Chişinău, ea a spus că, după vizitele pe care le-a făcut pe parcursul săptămânii în penitenciarele din Moldova, va pregăti un raport cu recomandări pentru colegii moldoveni de la Inspectoratul Național de Probațiune.

Potrivit ei, aplicarea unei pedepse alternative este o practică care a fost asimilată de mult şi cu succes în Franţa.

„Legislaţia țărilor noastre sunt similare în acest domeniu, dar acest lucru nu este suficient pentru a reforma cu succes practica aplicării pedepsei. Pentru judecători trebuie să fie clar când și cum să aplice detenţia și când să aplice măsuri alternative de pedeapsă. O altă particularitate importantă a activității serviciilor de probațiune este respectarea drepturilor cetățenilor, în pofida statutului lor de condamnați sau persoane aflate în arest. De asemenea, trebuie să înțelegem că sistemul penitenciar al fiecărei ţări are propriile sale particularităţi. Dar Franța este gata să ajute colegii moldoveni”, a spus ea.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a salutat vizita funcţionarului francez, menționând că ea este și judecător și este familiarizată cu activitățile acestei instituții de stat.

„Mizăm pe contribuţia partenerilor noștri occidentali în consolidarea competenței sistemului justiției. Acest lucru este necesar pentru a crește eficacitatea instituțiilor care garantează drepturile omului și statul de drept în Moldova, în conformitate cu angajamentele sale de integrare europeană a republicii”, a declarat ministrul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.10.05 13:47 Fima
    Ei pot sa ajut pe noi si nu numai cu banii...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.