Social

SONDAJ: ALEGERILE PRIMARULUI CHIŞINĂULUI AR PUTEA SĂ SE ÎNCHEIE ÎN PRIMUL TUR

07 octombrie, 2019

Alegerile primarului Chişinăului ar putea să se încheie în primul tur. Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de compania sociologică CBS-AXA la comanda organizaţiei WatchDog.MD.

Potrivit agenţiei INFOTAG, sondajul, prezentat luni, la o conferinţă de presă, arată că, dacă duminica viitoare la Chişinău ar avea loc alegerile locale, 25,7% din respondenţi l-ar vota pe candidatul Partidului Socialiştilor (PSRM), Ion Ceban, 19% - pe copreşedintele blocului ACUM, Andrei Năstase, 5,1% - pe președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. Totodată, 21,5% din respondenţi nu ştiu pentru cine să voteze, 9,6% au o opţiune, dar nu au dorit să precizeze pe cine anume ar vota, iar 7,1% susţin că nu vor merge la vot.

Ţinând cont de numărul persoanelor decise şi care şi-au prezentat opţiunea, pentru Ceban sunt gata să voteze 41,7% dintre respondenţi, pentru Năstase – 30,8%, pentru Chirtoacă – 8,3%. Ceilalţi candidaţi ar obţine mai puţin de 5%.

Expertul WatchDog.MD, Valeriu Paşa, a menţionat că, pentru a forma prognoza rezultatului alegerilor, cel mai corect este să fie folosit primul tip de date, deoarece trebuie să se țină cont de cei indecişi și de cei care nu doresc să-şi exprime decizia.

Comparativ cu sondajul prezentat de CBS-AXA și WatchDog.MD pe 25 septembrie, indicii lui Ceban au crescut semnificativ, cu 12,1 puncte procentuale, ai lui Năstase au rămas aproape neschimbaţi, majorându-se cu doar 0,1 p.p., iar ai lui Chirtoacă au scăzut cu 3,1 p.p.

Potrivit expertului, analiza structurii celor care nu au vrut să-și exprime decizia (11,5%) arată clar că printre aceștia există mulți susținători ai PSRM, având în vedere partidul pentru care au votat la ultimele alegeri parlamentare.

„În afară de aceasta, se atestă o diminuare a numărului celor care nu s-au decis în favoarea lui Ceban. De asemenea, în favoarea lui trec voturile (5,9%) susținătorilor lui Ruslan Codreanu. Se pare că excluderea lui Codreanu din cursa electorală este în favoarea lui Ceban. În cazul lui Năstase are loc o stagnare”, a spus el.

Sondajul a fost realizat în perioada 23 septembrie – 4 octombrie pe un eşantion de 502 locuitori din Chișinău, iar marja de eroare este de 4,4%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.