Social

GUVERNUL DEZAPROBĂ DECIZIA TRANSPORTATORILOR DE A SUSPENDA MIERCURI 600 DE CURSE DIN CAUZA ACŢIUNII DE PROTEST

09 octombrie, 2019

Guvernul dezaprobă decizia transportatorilor auto de a suspenda miercuri 600 de curse în ţară în legătură cu acţiunea de protest faţă de refuzul Ministerului Economiei și Infrastructurii de a majora tarifele la serviciile rutiere naționale.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a anunţat ministerul, subliniind că prin blocarea circulației vor avea de suferit în primul rând cetățenii simpli.

„Pasagerilor trebuie să li se asigure condiții civilizate de călătorie, microbuze și autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri. Doar după îndeplinirea acestor condiționalități putem vorbi despre solicitarea transportatorilor de ajustare a tarifelor”, subliniază ministerul.

Potrivit datelor sale, la momentul actual se lucrează asupra unui proiect de lege de modificare a Codului Transporturilor Rutiere, care a fost prezentat Consiliului consultativ pe domeniul transporturilor rutiere, din care fac parte toate asociațiile patronale de profil. Din partea transportatorilor s-a solicitat să vină cu propuneri consolidate de modificare a codului, care să soluționeze problema fluxului de călători și optimizarea programului de transport rutier.

Proiectul va fi supus consultărilor publice, astfel permițând tuturor să-şi expună opinia şi viziunea asupra calității și modalității de deservire a serviciilor rutiere din Moldova.

După cum a informat anterior INFOTAG, Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) insistă încă din iunie pe majorarea tarifului de călătorie stabilit încă în 2012 de la 48 de bănuți până la 92 de bănuți per kilometru, pe motiv că transportatorii suferă pierderi. Miercuri, la amiază , ei organizează o nouă acţiune de protest în faţa clădirii Guvernului şi în centrele raionale, la care vor participa cel puţin 450 de microbuze. Astfel, în această zi, mai multe curse auto vor fi suspendate.

După primul protest din 12 septembrie, ministerul a răspuns că este gata pentru dialog cu operatorii de transport, dar cere un plan clar de acțiuni, inclusiv ajustarea treptată a tarifelor, ținând cont de capacitatea de plată a cetățenilor. Totodată, înainte de majorarea tarifului, transportatorii trebuie să renoveze parcul auto și să îmbunătățească calitatea serviciilor furnizate.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.10.10 11:16 Vlad
    Cu greva si desila nu obtin ei rezultat bun.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.