Social

A FOST APROBATĂ COMPONENŢA COMISIEI PENTRU PRESELECȚIA CANDIDAȚILOR LA FUNCȚIA DE PROCUROR GENERAL AL MOLDOVEI

18 octombrie, 2019

Comisia pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general al Moldovei este formată din şapte persoane. Aceasta este condusă de ministrul Justiţiei, Olesea Stamate.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Ministerului Justiţiei, din comisie fac parte fosta judecătoare Raisa Botezatu, expertul internațional în domeniul procuraturii, James Hamilton, doctoral în drept şi profesorul universitar Sergiu Băieșu, directorul executiv al Asociației Obștești „Asociația pentru Democrație Participativă”, Igor Boțan (reprezentant al societății civile), expertul național desemnat de președintele Parlamentului, Dumitru Postovan, psihologul Tatiana Buianina (fără drept de vot). Secretariatul comisiei va fi asigurat de către Natalia Graur, șefa Serviciului resurse umane și probleme speciale din cadrul ministerului.

Printre cerințele obligatorii faţă de solicitanți se numără cetățenia Republicii Moldova, cunoașterea limbii române, experiență în domeniul juridic de cel puțin 10 ani, dintre care cel puțin jumătate ca procuror sau judecător sau opt ani ca avocat sau ofițer de urmărire penală.

La concurs nu sunt admise persoane care în ultimii trei ani au fost membri de partid, nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice. De asemenea, nu sunt admişi cei care în ultimele șase luni au deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Noile reguli de numire a procurorului general au intrat în vigoare pe 21 septembrie. Potrivit acestora, candidatul la funcția de procuror general va fi ales în cadrul unui concurs public. La prima etapă, candidații vor fi selectați de o comisie independentă, creată de Ministerul Justiției. În a doua etapă, Consiliul Superior al Procurorilor va selecta candidatul cel mai potrivit din lista propusă de comisie și îl va propune Președintelui Republicii Moldova pentru aprobare.

Funcția de procuror general a rămas vacantă începând cu 11 iulie, după ce Eduard Harunjen și-a dat demisia. În prezent, procuror general interimar este Dumitru Robu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.