Social

STUDIU: FUMĂTORII CARE TREC LA ȚIGĂRI ELECTRONICE REDUC RISCUL DE DEZVOLTARE A BOLILOR CARDIOVASCULARE

19 noiembrie, 2019

Un studiu realizat printre adulții care au renunțat la fumat în favoarea utilizării țigărilor electronice, a demonstrat că, timp de doar o lună, indicatorii ce reflectă sănătatea inimii și a vaselor sanguine s-au îmbunătățit. Studiul a fost prezentat vineri, 15 noiembrie, de Universitatea Britanică din Dundee şi publicat în Revista Colegiului American de Cardiologie, scrie publicația britanică Reuters.

Cercetătorii britanici au constatat că trecerea de la ţigări obișnuite la inhalarea lichidului ce conține nicotină are un impact pozitiv pentru starea vaselor sanguine, ceea ce ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

Profesorul în cardiologie şi terapie, de la Universitatea Britanică din Dundee, Jacob George, a declarat în cadrul conferinței de presă, susținută acum câteva zile, că în perioada desfășurării studiului, indicatorii ce țin de sănătatea inimii s-au îmbunătățit cu 1,5%, iar fiecare procent reprezintă o scădere cu 13% a riscului de dezvoltare a afecțiunilor cardiace, cum ar fi atacul de cord, de exemplu.

Potrivit lui, studiul a comparat efectele nocive pe care le au țigările, ce cauzează diferite forme de cancer, inclusiv cancerul de plămâni şi cresc riscul apariției atacului de cord, cu impactul asupra inimii pe care îl au țigările electronice.

„Este crucial să înțelegem că țigările electronice nu sunt sănătoase, însă sunt mai puţin dăunătoare decât țigările obișnuite şi reduc factorii de risc cardiovasculari, asociați fumatului”, a adăugat Jacob George.

Rezultatele cercetării vor fi luate în calcul și în contextul dezbaterilor internaționale cu privire la potențialele riscuri și beneficii ale țigărilor electronice. Aceste dispute au apărut după ce în SUA s-au înregistrat mai multe cazuri de boli pulmonare asociate cu utilizarea țigărilor electronice ce conțineau ulei cu THC (o componentă a marijuanei).

Experții din Marea Britanie în toxicologie, afirmă, însă, că aceste boli au fost constatate doar în SUA şi că o incidență similară nu figurează nici în Marea Britanie și nici într-o altă ţară.

Studiul a fost realizat timp de doi ani şi finanţat de British Heart Foundation Charity. Pentru realizarea acestuia au fost selectate 114 persoane care fumează de mulţi ani şi care, în ultimii doi ani, au fumat cel puţin câte 15 ţigări pe zi. Fumătorii au fost divizați în trei grupuri – un grup a continuat să fumeze, al doilea a trecut la țigări electronice cu nicotină și ultimul – la țigări electronice fără nicotină.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.