Social

VIOLENŢA ÎMPOTRIVA FEMEILOR ŞI COPIILOR ESTE ÎN CONTINUARE UNA DINTRE PRINCIPALELE PROBLEME ÎN SOCIETATEA MOLDOVEI

03 decembrie, 2019

Violenţa împotriva femeilor şi copiilor, inclusiv violenţa sexuală, este în continuare una dintre principalele probleme în societatea Moldovei. Această opinie a fost prezentată luni, în cadrul unei întâlniri cu genericul „Parteneriat puternic pentru o protecție mai bună a victimelor violenței sexuale”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, la evenimentul organizat de Centrul Internațional „La Strada Moldova”, în parteneriat cu Ambasada SUA la Chișinău, participanţii au menţionat că violența trebuie confruntată în mod coordonat, cu implicarea societăţii și a structurilor de stat.

Jurnalista Natalia Morari a menționat că statisticile referitoare la acest fenomen sunt șocante.

„În acest an au fost înregistrate 530 de cazuri de astfel de violențe, dar au fost deschise doar 214 de cauze penale. Aproape jumătate dintre victime sunt mai mici de opt ani. În Republica Moldova nu există un serviciu special care să se ocupe de astfel de infracțiuni, deoarece nu există instanțe speciale. Adesea, victimele rămân singure cu ele însele, suferind șoc după viol sau stres după acţiuni violente. În mare măsură, victimele sunt membri ai familiilor vulnerabile, sărace”, a spus ea, considerând că ei nu primesc informații adecvate despre cum să se comporte după un act de agresiune.

Ambasadorul SUA în RM, Dereck Hogan, le-a mulțumit reprezentanților Ministerului Sănătății, Ministerului Justiției și Parlamentului că au venit la întâlnire, deoarece subiectul este unul actual.

„Lupta împotriva violenței domestice, atunci când femeile și copiii devin victime, trebuie eliminată radical. Și aici avem nevoie de ajutor nu numai din partea statului, ci și din partea membrilor familiei. Rudele mai în vârstă ale victimelor nu trebuie să tacă. În general, problematica trebuie discutată în societate”, susţine diplomatul.

Reprezentanta parlamentului, Elena Bacalu, afirmă că doar consolidarea eforturilor tuturor ramurilor puterii privind combaterea agresiunii și violenței în familie și la nivel casnic poate rezolva problema.

„Guvernul trebuie să caute finanțare pentru a implementa mai multe programe pentru a lucra atât cu victimele, cât și cu agresorii. Trebuie să intensificăm activitatea psihologilor și medicilor”, a spus ea.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, consideră că în societatea Republicii Moldova funcționează stereotipurile referitoare la imposibilitatea de a face față fenomenului.

„Ele trăiesc în mintea polițiştilor și a procurorilor. Aceste stereotipuri trebuie schimbate, aducând la cunoștința societății și a anumitor reprezentanți ai ei că violența este o infracţiune. În viitorul apropiat, va fi pregătit un proiect de lege privind combaterea violenței sexuale împotriva femeilor și fetelor și va fi înaintat Parlamentului”, a spus oficialul, subliniind că există dreptul la viaţă privată, „pentru că orice fată care va deveni mamă are dreptul la aceasta”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.