Social

PREMIER: MODIFICĂRILE PRIVIND EXTINDEREA COMPONENŢEI CSM VOR FI APROBATE DUPĂ CONSULTĂRI DE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

09 decembrie, 2019

Modificările legislative privind extinderea componenței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de la 12 la 15 membri vor fi aprobate în două săptămâni, când se vor finaliza consultările publice. Acest lucru a fost anunțat luni, într-o conferință de presă, de premierul Ion Chicu, după întrevederea cu Președintele Igor Dodon și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menționat că proiectul de lege adoptat săptămâna trecută în prima lectură de Parlament va permite numirea a noi membri ai CSM pentru a debloca situația în domeniul justiției.

„Consultările vor avea loc în decurs de două săptămâni, astfel încât întreaga societate și toate părțile interesate să fie implicate în acest proces”, a spus premierul.

După cum a informat anterior INFOTAG, proiectul de lege respectiv a fost aprobat miercuri în cadrul ședinței de Guvern. Se propune completarea componenței CSM cu încă un reprezentant al judecătorilor, precum și cu doi reprezentanți ai profesorilor de drept. În plus, proiectul de lege prevede că reprezentanții sistemului judiciar sunt delegați la CSM prin desfăşurarea alegerilor.

În prezent, din componenţa CSM fac parte președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), ministrul Justiției, procurorul general, șase judecători și trei profesori de drept. Consiliul a încercat de mai multe ori să se convoace în şedinţă, însă nu a reuşit din lipsă de cvorum.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.09 18:17 Galina
    Pacat ca guvernu lui Chicu nu are sustinere din partea vestului...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.