Social

​UNIUNEA EUROPEANĂ VA SUSŢINE MOLDOVA ÎN RENOVAREA CIRCULUI DIN CHIŞINĂU ŞI A CETĂŢII BENDER

10 decembrie, 2019

Circul din Chişinău şi Cetatea Bender vor fi renovate cu sprijinul Uniunii Europene.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul Vecinătăţii Estice a UE, lucrările vor fi realizate în cadrul programului UE „Măsurile de promovare a încrederii”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) în Moldova.

„Uniunea Europeană este încântată să poată participa la proiectul de restaurare pe termen lung a Cetăţii Bender, pentru care vor fi alocați aproximativ 2,5 mil. euro până în anul 2021. Acest complex istoric are o importanță națională și internațională, cu perspective turistice semnificative”, a declarat managerul de programe al Delegației UE în Moldova, Fabien Schaeffer.

Programul susține realizarea unui studiu de expertiză tehnică și design, în baza căruia vor fi stabilite cele mai afectate porțiuni care au nevoie de intervenții urgente, precum și lucrările necesare.

Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii” contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

INFOTAG precizează: Cetatea Bender, care anterior purta numele de Tighina, este un obiectiv istoric din secolul al XV-lea şi făcea parte din sistemul defensiv al Moldovei medievale. În anul 1538, după instaurarea suzeranităţii otomane, o parte a teritoriului Moldovei este transformată în raia (provincie a Imperiului Otoman). Tighina devine raia şi este rebotezată în „Bender” – în turcă „trecătoare întărită”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.10 12:25 Ana
    Demult UE trebue sa face asta...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.