Social

CERCETĂTORII AMERICANI: PRODUSELE DE NICOTINĂ TREBUIE REGLEMENTATE ÎN FUNCȚIE DE NIVELUL DE RISC PENTRU SĂNĂTATE

24 decembrie, 2019

Țigaretele obișnuite sunt cele mai periculoase produse de tutun care conțin nicotină și trebuie reglementate mai dur în comparație cu produsele de tutun care nu ard. Politicele publice trebuie să reflecte această delimitare, în mod contrar, acestea nu vor duce la îmbunătățireasănătățiipopulației.

Concluzia a fost publicată în revista Science și aparține mai multor cercetători, profesori în domeniul sănătății publice de la New York University, Ohio University, Emory University și Universitatea Columbia.

În articol, oamenii de știință scriu că în secolul XXI peste un miliard de fumători voi muri prematur, iar pentru a reduce această cifră este nevoie de un echilibru optim cu privire la accesibilitatea pentru fumători a produselor din tutun alternative care, potențial, sunt mai puțin dăunătoare. Cercetătorii menționează că țigările electronice trebuie reglementate în așa mod încât să fie accesibile pentru fumători și restricționate pentru tineri și adolescenți.

Autorii studiului scriu că, „există îngrijorări rezonabile cu privire lațigările electronice, din cauza a doi factori: creștereapopularitățiivaping-ului în rândul tinerilor și majorarea cazurilor de boli pulmonare în SUA, care sunt asociate cu inhalarea vaporilor de tetrahidrocannabinol (THC), principalul compus psihoactiv din canabis.”

„În discuțiile despre vaping, deseori se neglijează diferența dintre nicotină și THC, dar și diferența dintre produsele procurate în magazine autorizate și cele de pe piața neagră. Odată cu încercarea de a soluționa aceste probleme există riscul că abordarea va fi una radicală care va duce la aprobarea unor politici contraproductive”, susțin oamenii de știință din SUA.

Experţii constată, făcând referinţă la un raport al Academiei Naționale de Științe, Inginerie și Medicină (NASEM), publicat în 2018, că “există probe ştiinţifice, care confirmă că, utilizarea ţigărilor electronice care conţin nicotină este mult mai sigură decât fumatul şi reduce interacţiunea mai multor substanţe toxice şi cancerigene, care se conţin în ţigările clasice”.

Prin urmare, cercetătorii susţin că sunt categoric împotriva interzicerii ţigărilor electronice, la care încearcă să recurgă autorităţile din câteva oraşeşi state din SUA, pentru că aceste măsuri vor creşte consumul ţigărilor clasice (a unui produs din tutun mai dăunător) şi vor reduce tendinţa de trecere la produse din tutun alternative, potenţial, mai puţin nocive.

În calitate de exemplu a reglementării de succes a ţigărilor electronice, oamenii de ştiinţă din SUA fac referinţă la Marea Britanie, unde vaping-ului este declarat tranşant drept o alternativă mai puțin dăunătoareţigărilorobişnuite. În Marea Britanie este implementat un sistem de notificare, în baza căruia producătorii sunt obligaţi să garanteze siguranţaşi calitatea produselor livrate pe piaţă. Autoritățile au lansat o pagină electronicăunde consumatorii pot afla dacă produsul pe care intenționează să îl cumpere este pus în vânzare legal. În acelaşi timp, în Marea Britanie este interzisă comercializarea produselor care conţin THC.

Experţii din SUA consideră că un instrument eficient de reglementare a ţigărilor electronice este impozitarea. Ei susțin că taxarea şi gestionarea ţigările electronice şi celor clasice trebuie diferenţiată în funcţie de nivelul riscurilor pe care le prezintă aceste două categorii de produse.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.