Social

ION CHICU ŞI ION STURZA AU OPINII DIFERITE DESPRE SITUAŢIA DIN JURUL AEROPORTULUI CHIŞINĂU

24 decembrie, 2019

Prim-ministrul Ion Chicu şi fostul premier Ion Sturza au opinii diferite despre noua schimbare a proprietarului companiei concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău „Avia-Invest” (de această dată, aeroportul a trecut sub controlul omului de afaceri rus Andrei Goncearenko).

Potrivit agenţiei INFOTAG, Ion Sturza a reacţionat pe reţelele sociale, considerând că în această situaţia sunt implicate autorităţile actuale, pe care el le-a numit „trădători de ţară”. La îndemnul lui Chicu de a respecta buna-cuviinţă, Sturza a subliniat că „are dreptul la opinie”, precum şi a declarat că ei doi trăiesc în „ţări diferite”: Sturza – „de la Nistru până la Lisabona” (aluzie spre Europa), iar Chicu – „de la Prut până la Vladivostoc” (aluzia spre Asia).

În replică, premierul a menţionat că „schimbarea proprietarului „Avia-Invest” nu aduce nimic nou în „istoria de succes” a concesionării criminale a aeroportului în 2013”.

„Sechestrul aplicat de procuratură pe capitalul social al „Avia-Invest” face imposibilă preluarea acestei companii în jurisdicţia RM. Aeroportul rămâne în proprietatea statului indiferent de tranzacţiile între amicii lui Şor, căci ei tranzacţionează doar dreptul la concesionare. Este straniu să aud de la o persoană ca Ion Sturza, învinuiri directe în trădare de ţară”, a scris Chicu.

Sturza a menţionat că se bucură de reacţia premierului şi o consideră „logică”.

„Dacă aceasta este poziția Dumneavoastră, îmi cer scuze și îmi retrag cuvintele. Sper să aveți curajul și forța să readuceți statului controlul asupra Aeroportului Internaţional Chişinău”, a menţionat fostul premier

INFOTAG precizează: Aeroportul Internaţional Chişinău a fost concesionat în 2013 pentru o perioadă de 49 de ani în baza rezultatelor unui concurs câștigat de două companii ruse – „Habarovskii Aeroport” și „Kolomenski Zavod”, care au creat „Avia Invest” pentru a gestiona aeroportul. În câțiva ani, „Avia Invest” și-a schimbat proprietarii de trei ori. La sfârşitul lunii august 2019, compania „NR Investments” Ltd a lui Nathaniel Rothschild a anunțat despre finalizarea achiziționării companiei cipriote „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia Invest”. Autorităţile au declarat în repetate rânduri că vor solicita rezilierea contractului de concesionare a aeroportului. La începutul lunii septembrie, Agenţia Proprietăţii Publice s-a adresat în instanţă cu intenţia de a anula tranzacţia. La începutul lunii octombrie, Parlamentul a aprobat raportul comisiei de anchetă, potrivită căruia tranzacţia de concesionare a fost declarată „ilegală”. Ulterior, autorităţile au anunţat că organele abilitate a reuşit să blocheze activele aeroportului.

La sfârșitul lunii decembrie, „NR Investments Ltd”a anunțat că renunţă la participaţia sa în „Komaksavia Airport Invest Ltd”, iar ulterior a devenit cunoscut faptul că beneficiarul său a devenit omul de afaceri rus, fostul manager al „Gazprom”, Andrei Goncearenko. Acest fapt a provocat controverse și critici din partea societății și a opoziției, iar fracțiunile blocului ACUM au promis că vor înainta o moţiune de cenzură împotriva guvernului lui Ion Chicu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.