Social

GUVERNUL A APROBAT RATIFICAREA CONVENŢIEI DE LA ISTANBUL

30 decembrie, 2019

Guvernul a aprobat vineri ratificarea Convenţiei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).

Potrivit agenției INFOTAG, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a amintit că Moldova a semnat Convenția de la Istanbul pe 6 februarie 2017, iar ministerul a finalizat procesul de pregătire pentru ratificarea acestui document.

„A fost realizată o analiză a compatibilității Convenției cu legislația națională și a fost elaborat un proiect de lege pentru a armoniza prevederile documentului și legile Moldovei. De punerea în aplicare a Convenției de la Istanbul va fi responsabil Ministerul Sănătății, însă până la restabilirea integrității teritoriale, prevederile documentului se aplică numai pe teritoriul controlat de organele de stat ale Moldovei”, a subliniat ea.

Ministrul a spus că documentul va fi ratificat și pus în aplicare, ținând cont de dispozițiile și spiritul Constituției Moldovei, nu contravine valorilor familiale ale republicii și nu obligă autoritățile să reconsidere definiția cuvântului „familie”.

Prim-ministrul Ion Chicu consideră că orice interpretare a Convenției, în afară de cea de document pentru protecția femeilor și copiilor împotriva violenței, este o încercare de a îndepărta Moldova de la intenţia de a se alătura comunităţii internaționale civilizate.

Convenția de la Istanbul promovează mesajul de „toleranţă zero” faţă de violenţa împotriva femeilor şi tinde să facă Europa şi alte regiuni ale lumii mai sigure pentru trai. Convenția echivalează violența împotriva femeilor cu încălcarea drepturilor omului și, de asemenea, pune pe seama statului responsabilitatea pentru acest fenomen.

Cel mai important, Convenția introducerea răspunderea penală pentru acţiuni precum mutilarea genitală a femeilor, căsătoria forțată, hărțuirea, avortul forțat și sterilizarea forțată.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.