Social

MITROPOLIA MOLDOVEI A CALIFICAT DREPT „ACT DE BLASFEMIE” DECIZIA DE A SCOATE CRUCIFIXUL INSTALAT ÎN INCINTA CLĂDIRII MAI

15 ianuarie, 2020

Mitropolia Moldovei condamnă decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un comunicat publicat miercuri pe pagina Mitropoliei.

„Biserica Ortodoxă din Moldova califică drept nedreaptă și mioapă această decizie și sprijină reacțiile majorității cetățenilor Republicii Moldova în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice. Or, prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană, precum crucea, este utilă și necesară”, se arată în declaraţia semnată de Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir.

Mitropolia aminteşte că „crucea este reprezentată pe stema Republicii Moldova, în scutul plasat pe pieptul unei acvile purtând în cioc o cruce de aur”.

„Crucea a purtat-o în mâinile sale Domnitorul Țării Moldovei, Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Despre Cruce a scris versuri eterne autorul imnului național, marele preot și poet Alexie Mateevici. Crucea și icoanele sunt simboluri sacre ale Bisericii și neamului nostru, iar familiarizarea cu aceste simboluri și cunoașterea sensului lor de către cetățenii noștri fac parte din nivelul de bază al educației, fără de care deprinderea valorilor civice elementare nu ar fi posibilă”, declară Mitropolia.

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității vizavi de scoaterea crucifixului de pe holul MAI drept „act de blasfemie și de discreditare a majorității naționale”.

„Îndemnăm membrii Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității să-și revizuiască decizia față de acest subiect stringent în care este vizat cultul majoritar din țara noastră”, se arată în document.

La mijlocul lunii decembrie, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a declarat că instalarea crucifixului în clădirea MAI este ilegală. Consiliul a dispus ca acel crucifix să fie demontat, iar fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, să-şi prezinte scuzele pentru crucea instalată.

La rândul său, Năstase a declarat că „niciun consiliu nu-l poate obliga să se lase de Dumnezeu”. De asemenea, el nu poate demonta crucifixul, deoarece a fost demis în noiembrie şi nu mai are împuternicirile corespunzătoare. Noul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, la fel, a declarat că nu intenţionează să scoată crucea din clădire.

În calitate de ministru de Interne, Andrei Năstase a instalat pe 15 noiembrie 2019 un crucifix pe peretele din holul clădirii MAI. La ceremonie au participat Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir, precum şi Mitropolitul Basarabiei, Petru.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.01.15 14:21 Ivan
    Nu sa face asa, nu este frumos, de loc!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.