Social

IGOR DODON A ÎNDEMNAT SIS SĂ IA MĂSURI PENTRU A CONTRACARA IMIXTIUNILE EXTERNE ÎN ALEGERILE PREZIDENŢIALE

13 februarie, 2020

Preşedintele Igor Dodon a îndemnat ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) să ia măsuri pentru a preveni imixtiunile externe în viitoarele alegeri prezidenţiale. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre acesta el a spus miercuri, în discursul său la şedinţa Colegiului SIS.

Şeful statului a menţionat că, în acest an, angajaţii serviciului de securitate "se confruntă cu noi provocări şi dificultăţi suplimentare în legătură cu alegerile prezidenţiale".

"Pot apărea tentative de destabilizare a situaţiei - atât din partea forţelor interne, cât şi prin posibila imixtiune externă. Constatăm deja că s-au activizat unele forţe din afară, are loc finanţarea unor organizaţii neguvernamentale, încercări de manipulare a populaţiei pentru a provoca nemulţumiri în masă", a spus Preşedintele.

El a subliniat că "nu este nimic nou în această privinţă".

"Sarcina dumneavoastră este de a preveni destabilizarea, de a asigura libera exprimare a voinţei cetăţenilor şi de a informa conducerea ţării. Trebuie să staţi cât mai departe de luptele politice, căci politicienii vin şi pleacă, iar dumneavoastră vă faceţi datoria", a spus Dodon.

De asemenea, el a menţionat că "anul 2019 a fost unul foarte dificil şi plin de provocări, dar criza politică a fost depăşită, inclusiv datorită profesionalismului şi patriotismului angajaţilor SIS".

În acelaşi timp, şeful statului a declarat că mai mulţi angajaţi ai SIS vor fi traşi la răspundere pentru încălcări. E vorba despre dosarele de rezonanţă legate de expulzarea ilegală din Moldova a şapte profesori turci din reţeaua liceului "Orizont", precum şi acordarea paşapoartelor pe alt nume unor politicieni care se ascund în prezent în străinătate (e vorba despre oligarhul Vladimir Plahotniuc şi oameni din anturajul său - "I.").

"Aici au participat şi angajaţii SIS. Cei vinovaţi vor fi pedepsiţi. Aceasta trebuie să fie o lecţie şi pentru alţi angajaţi. Trebuie să staţii departe de politică", a spus Dodon.

Potrivit lui, conducerea Moldovei "va face tot posibilul pentru consolidarea serviciilor speciale pentru a rezista provocărilor interne şi externe".

"În acest context, vom acţiona pe trei dimensiuni: dotarea tehnică, creşterea profesionalismului, îmbunătăţirea legislaţiei", a spus Preşedintele.

El a atras atenţia la consolidarea securităţii în condiţiile situaţiei regionale dificile.

"Vedem ce se întâmplă în regiune în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului. Există riscuri, inclusiv legate de migraţie. Până acum am reuşit să evităm situaţii neplăcute în această privinţă, dar nu avem motive să ne relaxăm", a spus Dodon.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.02.13 10:27 David
    De ce dl Dodon face anume asa, nu stiu si nu intaleg.
  2. 2020.02.13 12:47 Clavdia
    Cu resursu administrativ dl Dodon sa chistiga alegirile toamna in acest an, precis.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.