Social

LUC PIERRE DEVIGNE: ESTE INACCEPTABIL, CA DUPĂ ȘASE ANI DE LA FURTUL BANCAR SĂ NU SE AJUNGĂ LA NICIUN REZULTAT

20 februarie, 2020

Este inacceptabil faptul că după șase ani de la frauda bancară („jaful secolului”) nu s-a ajuns la niciun rezultat. Declarația a fost făcută de directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă din partea EU, Luc Pierre Devigne, aflat în vizită la Chișinău.

Potrivit agenției INFOTAG, joi, în cadrul unei conferințe de presă, organizate după reuniunea Comitetului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, el a spus că „este inacceptabil faptul că, după cinci ani de la dezvăluirea acestei scheme și după ce una dintre cele mai cunoscute agenții private de detectivi din America, compania „KROLL” a publicat detaliile investigației sale, autoritățile așa și nu au întreprins nimic în această direcție”.

„Guvernarea a avut suficient timp să avanseze în investigațiile privind frauda bancară și să recupereze banii furați, lucru care nu s-a întâmplat. Nu vom crede niciodată că acest lucru nu poate fi făcut în mod legal. Nu putem crede că legal nu e posibil să întreprinzi anumite acțiuni, dacă e așa atunci este o problemă cu funcționarea statului. Dar dacă e posibil și nu s-a întreprins nimic, atunci e o problemă cu guvernarea actuală. Vrem să vedem un proces transparent, la care să participe nu doar guvernarea, dar și opoziția, și societatea civilă”, susține Luc Pierre Devigne.

Având în vedere că investigațiile privind frauda bancară nu au avansat, oficialul și-a exprimat regretul că în „sectorul justiției așa și nu s-au înregistrat rezultate vizibile”.

„Devine destul de dificil, la nivel de factori de decizie a UE, să justifici că trebuie să susținem o țară care nu face nimic pentru a recupera ce i s-a furat. Ne punem întrebarea că în ultimii 10 ani, UE a acordat Republicii Moldova granturi în valoare de 1 mlrd. de euro, iar aici lipsește un miliard. Aceste lucruri nu se întâmplă așa din senin Și autoritățile moldovene sunt conștiente de această problemă. Nu putem fi toleranți cu asta” a menționat Luc Pierre Devigne.

Oficialul a mai avertizat că, în lipsa unor progrese în domeniile-cheie, inclusiv investigarea fraudei bancare, UE ar putea lipsi Moldova de asistența macrofinanciară. Totodată, el a menționat că UE așteaptă în continuare de la autoritățile moldovenești să fie intensificată lupta contra corupției, precum și depolitizate instituțiile de stat.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.