Social

PREMIER: JUDECĂTORII TREBUIE SĂ ACOPERE DIN BANII PROPRII PREJUDICIILE PROVOCATE DE HOTĂRÂRILE LOR ILEGALE

24 februarie, 2020

Judecătorii ale căror hotărâri devin motiv pentru condamnarea Moldovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ar trebui să plătească despăgubiri din propriile buzunare. Această opinie a fost exprimată luni de premierul Ion Chicu, în cadrul unei conferințe de presă, după şedinţa cu Președintele Igor Dodon.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a amintit că a indicat Ministerului Justiției să elaboreze un mecanism de aplicare a proceselor de recurs în privinţa judecătorilor care au luat decizii ilegale ce au servit drept bază pentru condamnarea Republicii Moldova la CEDO.

Potrivit lui Chicu, în cazul profesorilor turci care au fost expulzaţi din ţară, Moldova, din punct de vedere tehnic, va plăti familiilor victimelor 20 mii de euro din bugetul de stat, însă, în realitate, banii pot veni din buzunarul celor care au luat decizii ilegale.

El împărtășește îngrijorările experților care consideră că reducerea bugetului sistemului judiciar cu 70 mil. lei din cauza dosarului centrului comercial „Gemenii” pierdut la CEDO ar putea afecta negativ calitatea justiției, însă a îndemnat experții să ajute ministerul să elaboreze mecanismul, „astfel încât pentru deciziile ilegale ale instanțelor, prejudiciile să fie plătite de cei vinovaţi, nu de copii și pensionari”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.