Social

BISERICA ORTODOXĂ DIN MOLDOVA NU VA ANULA SLUJBELE ÎN BISERICĂ ÎN PERIOADA CARANTINEI ÎMPOTRIVA CORONAVIRUSULUI

17 martie, 2020

Biserica Ortodoxă din Moldova nu va anula slujbele în biserică în perioada carantinei împotriva răspândirii coronavirusului. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează în Adresare sinodală către clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe din Moldova, publicată pe pagina Mitropoliei.

„În duminicile a III-a și a IV-a ale Sfântului și Marelui Post, Sfânta Liturghie se va săvârși în curtea bisericii, improvizându-se în acest sens altar în aer liber. Sfintele locașuri de închinare rămân deschise pentru acces la rugăciune. În contextul celor binecuvântate, îndemnăm slujitorii și enoriașii să manifeste înțelegere, fiind solidari în rugăciune și sprijin pentru aproapele! Pentru perioada ulterioară vom reveni cu recomandări suplimentare”, se spune în adresare.

Mitropolia menţionează că decizia a fost luată în ajun, în urma consultărilor ierarhilor Bisericii Ortodoxe din Moldova cu membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, ținând cont de situația critică legată de răspândirea noului coronavirus COVID-19.

Vineri, 13 martie, Guvernul Moldovei a declarat „cod roșu” - cel mai înalt grad de alertă pentru a lua măsuri de securitate în legătură cu răspândirea coronavirusului. Decizia a inclus, de asemenea, interzicerea desfăşurării slujbelor în biserici în prezența enoriașilor. S-a propus ca serviciile divine să fie transmise în direct la televiziune și pe internet, dar fără prezența credincioșilor. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă a fost indignată de decizia luată de Guvern, menţionând că, conform Constituției, „biserica este separată de stat”. Mitropolia Moldovei şi-a exprimat regretul în legătură cu decizia de a interzice desfăşurarea slujbelor bisericeşti timp de două săptămâni și a cerut clericilor și monahilor să continue să săvârşească liturghii.

„Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, constatând cu regret și îngrijorare această situație critică declanșată atât la nivel național, cât și global, reiterează îndemnul către slujitori și credincioși să păstreze liniștea lăuntrică și să petreacă această perioadă în postire și în rugăciune. Totodată, clerul de mir și monahal este încurajat să săvârșească în continuare Sfânta Liturghie – legătura noastră tainică cu Dumnezeu Atotțiitorul, prin care primim Leacul nemuririi și Doctoria pentru a nu muri”, se spunea în declaraţia Mitropoliei din 13 martie.

La rândul său, Mitropolia Basarabiei, care face parte din Patriarhia Română, a menţionat că „Biserica are o rânduială de aproximativ două mii de ani, în care s-au săvârșit Liturghii fără întrerupere, indiferent de pericolele care au existat de-a lungul timpului: ciumă, holeră, foamete, războaie etc.”. În adresarea Mitropoliei Basarabiei se menţionează că „ar trebui luate măsuri care să vină în sprijinul credincioșilor de a avea posibilitatea să se roage în biserici”.

Mitropolia Basarabiei a propus desfăşurarea unei noi întrevederi a reprezentanţilor cultelor cu membrii Comisiei naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică. Această întâlnire a avut loc luni. Ulterior, Biserica Ortodoxă a decis ca serviciile divine în următoarele două duminici să fie săvârşite afară.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.