Social

PARLAMENTUL A INSTITUIT STARE DE URGENŢĂ PE ÎNTREG TERITORIUL MOLDOVEI PÂNĂ LA 15 MAI

18 martie, 2020

Parlamentul a instituit stare de urgenţă pe întreg teritoriul Moldovei începând cu 17 martie până la 15 mai în legătură cu pandemia de coronavirus. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG de la Parlament, hotărârea a fost luată marţi, cu voturile tuturor deputaţilor prezenţi la şedinţă.

Înainte de aprobarea hotărârii, Parlamentul a adoptat modificări la Legea privind starea de urgenţă, adoptată în anul 2004. În special, Legislativul a exclus prevederea conform căreia Parlamentul nu are dreptul să adopte şi să modifice legi organice.

"Conform prevederilor legii, în condiţiile stării de urgenţă, se limitează un şir de drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor. În acelaşi timp, Parlamentul are dreptul să acţioneze şi să decidă, precum şi să delege atribuţii comisiilor de urgenţă, să adopte legi şi modificări la legi. În perioada stării de urgenţă, Parlamentului i se interzice să adopte amendamente la Constituţie. Modificările adoptate precizează împuternicirile Parlamentului într-o astfel de situaţie", a spus ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi.

În acelaşi timp, majoritatea parlamentară a fost de acord cu argumentele opoziţiei şi a renunţat la intenţia iniţială de a exclude interdicţia de a desfăşura alegeri în timpul stării de urgenţă. Astfel, potrivit legii din 2004, alegerile şi referendumurile sunt interzise în această perioadă.

Reprezentanţii opoziţiei au insistat, de asemenea, ca starea de urgenţă să fie declarată pentru 30 de zile. Ei au motivat acest lucru prin faptul că se restricţionează excesiv drepturile şi libertăţile cetăţenilor, precum şi sunt posibile abuzuri din partea autorităţilor. Însă, majoritatea parlamentară nu a fost de acord cu acest lucru, susţinând propunerea Guvernului.

"Propunem să introducem stare de urgenţă pe o perioadă de 60 de zile, în baza situaţiei generale din Europa şi din alte ţări. Situaţia este extrem de alarmantă. Nu putem şti ce se va întâmpla peste două săptămâni sau peste o lună, dacă putem veni în Parlament şi să cerem prelungirea stării de urgenţă. Mă voi bucura dacă situaţia se va îmbunătăţi şi nu va fi necesară menţinerea stării de urgenţă timp de 60 de zile. Voi veni imediat în Parlament şi voi solicita anularea acestei prevederi", a declarat premierul Ion Chicu.

De asemenea, el a dat asigurări că Guvernul nu intenţionează să introducă măsuri pentru limitarea drepturilor şi libertăţilor omului sau restricţionarea libertăţii de exprimare şi libertăţii presei.

"Nu intenţionăm să recurgem la acest lucru. Dar vom opri răspândirea panicii, minciunilor, dezinformării şi vom aplica sancţiuni împotriva celor care răspândesc astfel de informaţii sau provoacă panică în societate", a spus Chicu.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.03.18 11:38 David
    Macar sa stim ca avem in tara autoritati!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.