Social

PREMIER: ÎN RITMUL ACTUAL DE RĂSPÂNDIRE A CORONAVIRUSULUI, SISTEMUL MEDICAL AR PUTEA SĂ NU FACĂ FAŢĂ

27 martie, 2020

Prim-ministrul Ion Chicu a avertizat că, dacă răspândirea coronavirusului continuă în acelaşi ritm, sistemul medical din Moldova ar putea să nu facă faţă. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat joi seară, după ședința Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

„La noi se menţine un ritm alarmant de răspândire a coronavirusului. Dacă acest lucru persistă, atunci până pe 10 aprilie am putea avea 2 mii de persoane infectate. O astfel de probabilitate există. Și va fi foarte dificil pentru sistemul de sănătate. Vedem ce se întâmplă în Europa. Țări dezvoltate care au investit sistemul de sănătate nu pot face față situației”, a spus Chicu.

El a îndemnat cetățenii să respecte cu strictețe restricțiile introduce de Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

„Dacă vom continua să fim nepăsători și iresponsabili, mulți vor muri”, a subliniat Chicu.

Anterior, Președintele Igor Dodon a îndemnat cetățenii Moldovei care se întorc în patrie să cumpere polițe de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru a sprijini sistemul de sănătate.

„Ne confruntăm cu cazuri când cetăţenii vin bolnavi, căci nu aveau poliţă în țările în care au lucrat. În Moldova, ei se adresează la medici și primesc toată asistența necesară. Acest lucru nu este corect în raport cu cetățenii oneşti care au plătit polițele. De acum înainte, toată lumea trebuie să aibă polițe de asigurare medicală”, a spus Dodon.

Potrivit lui, toți lucrătorii medicali implicați în lupta împotriva pandemiei vor fi testaţi de coronavirus, la fel şi angajaţii Poliției de Frontieră, ai Serviciului Vamal și alte categorii de cetățeni care, În Virtutea Serviciului, pot intra în contact cu persoane infectate cu coronavirus.

„Acest lucru va fi realizat pentru a-i proteja cât mai mult pe aceşti specialiști. Trebuie să avem grijă de acest lucru, deoarece din cauza nepăsării unor cetățeni, avem înregistrate deja mai multe cazuri de infectare a medicilor”, a spus Dodon.

Potrivit lui, vor fi testaţi și toți cetățenii care se întorc în Moldova din alte țări. Totodată, ei trebuie să rămână în carantină timp de 14 zile.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.