Social

MOLDOVA NU SE NUMĂRĂ PRINTRE ȚĂRILE VULNERABILE LA FOCARE DE BOLI INFECŢIOASE

30 martie, 2020

Moldova nu se numără printre țările vulnerabile la focare de boli infecțioase. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta arată datele unui clasament realizat de corporația americană RAND.

Conform Indicelui de vulnerabilitate la focare de boli infecțioase, RM se află în a doua parte a tabelului, ocupând locul 123 din 195 de țări ale lumii.

Într-un studiu realizat încă în 2016, s-a încercat identificarea viitoarelor puncte fierbinți pentru răspândirea bolilor infecțioase. Autorii au stabilit atunci că, din 25 cele mai vulnerabile țări, 22 sunt în Africa, precum și Afganistan, Yemen și Haiti. Șapte din cele zece țări cele mai vulnerabile sunt zone de conflict activ, iar dintre cele 30 de țări cele mai vulnerabile, 24 formează aproape o centură continuă de la granița Africii de Vest până la Somalia.

„Dacă în acest lanț de țări apare o boală infecțioasă, aceasta se poate răspândi cu ușurință peste granițe în toate direcțiile”, au notat autorii.

În același timp, China, unde la sfârșitul anului 2019a apărut actuala pandemie de coronavirus, ocupă locul 129 și nu se numără printre cele mai vulnerabile state. Moldova ocupă locul 123 și se află lângă Rusia (locul 124) și România (locul 127).

Conform Indicelui, țările cele mai puțin vulnerabile se află în Europa, America de Nord și regiunea Asia-Pacific. Este vorba de țări cu democrații puternice, economii și sisteme puternice de asistență medicală. Lista aceasta este condusă de Norvegia (locul 195), urmată de Canada, Finlanda, Germania, Suedia, Danemarca, Japonia și Statele Unite.

„Cele 25 de țări cele mai puțin vulnerabile, de regulă, au cheltuieli mai mari pentru achitarea forței de muncă și pentru medicină, au rezultate mai bune de sănătate, guverne mai puțin corupte și mai stabile (de obicei democratice), au drepturi ale omului mai bune și o dezvoltare economică mai puternică, precum și infrastructură de transport și tehnologii avansate”, se arată în studiu.

Cu toate acestea, gradul de răspândire a pandemiei de coronavirus a respins datele studiului. La începutul anului 2020, s-a dovedit că pandemia s-a răspândit foarte rapid atât în țările vulnerabile, cât și în ţările cele mai prospere din punct de vedere al Indicelui. Astfel, în ţările cele mai prospere Norvegia, Canada și Finlanda, au fost înregistrate 4305, 6320 și 1286 cazuri de infectare, iar în SUA – peste 140 de mii de cazuri. În același timp, cele mai puține cazuri au fost înregistrate în țările vulnerabile: în Afganistan – 120, Nigeria – 111, Somalia – trei cazuri.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.03.30 15:46 Fima
    Acum asta deja nu conteaza...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.