Social

SOROCA ȘI CARAHASANI AU FOST PLASATE ÎN REGIM DE CARANTINĂ DIN CAUZA SPORIRII NUMĂRULUI DE CAZURI DE COVID-19

01 aprilie, 2020

Comisia pentru situații excepționale a decis plasarea în regim de carantină a orașelor Soroca, Ștefan Vodă și satului Carahasani din raionul Ștefan Vodă., din cauza sporirii numărului de cazuri de COVID-19.

Potrivit agenției INFOTAG, într-un comunicat guvernamental se spune că decizia a fost luată marți seara în urma confirmării unui număr mare de cazuri de infectare cu noul coronavirus în cele trei localități. 22 de cazuri au fost confirmate în Soroca, 11 în Ștefan Vodă și 9 în Carahasani.

Conform statisticilor publicate, orașul Soroca se află pe locul doi în ceea ce privește numărul de infectări cu COVID-19 (40), iar raionul Ștefan Vodă se află pe locul al treilea (37).

Președintele Comisiei pentru situații excepționale, Ion Chicu a amintit că anterior au fost plasate în regim de carantină satele Sofia și Bălceana din raionul Hâncești. Această măsură a dat rezultate pozitive și în curând regimul de carantină poate fi anulat.

De asemenea, Comisia a autorizat cursele aeriene charter, care transportă pasageri cu cetățenia Republicii Moldova spre țara noastră, operate de către companiile aeriane: FlyOne, din 01 aprilie 2020, Chișinau - Paris - Chișinau; BlueAir, din 02 aprilie 2020, Dubai- Chișinău- Otopeni.
Cu toate acestea, cetățenii Republicii Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020 în sumă fixă.

persoanele ce traversează frontiera de stat pe cale terestră pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa și semna, în mod obligatoriu, Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020. Acest lucru se poate face atât la frontieră, prin intermediul sistemului guvernamental Mpay, cât și prin completarea unei Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării poliței în termen de 72 ore.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră va asigura verificarea completării veridice a declarațiilor și le va transmite electronic (scanate), săptămânal către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). În același timp, Inspectoratul General al Poliției va transmite electronic, săptămânal către CNAM lista persoanelor care au traversat frontiera de stat pe cale aeriană.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.